Abychom si zachovali duševní i fyzickou pohodu, v životě bychom si v žádném případě neměli nikdy nic odpírat či zakazovat. Tím spíše ne chutné a výživné jídlo, které nám dodá nejen spoustu energie, ale také dobrou náladu a pocit štěstí. Samozřejmě pouze tehdy, není-li ho přespříliš. A to samé platí i o tradičním Velikonočním mazanci. I tato česká pochoutka spojená s krásnými svátky jara se však dá připravit tak, aby naše tělo vyživila mnohem efektivněji než tradiční mazanec vyrobený z bílé mouky a rafinovaného bílého cukru.

A tak jsme letošní Velikonoce oslavili s dědym zdravým mazancem dle babiččina ověřeného receptu, přičemž jsme jednotlivé ingredience nahradili zdravějšími. Bílou mouku jsme vyměnili za špaldovou, bílý rafinovaný cukr za kokosový a abychom vůni kokosu ještě umocnili, použili jsme na místo babičkou doporučeného másla bio kokosový olej.

Jistě Vás tedy zajímá, v čem jsou jednotlivé ingredience o tolik lepší a výživnější pro naše tělo?

Špaldová mouka je na tom podstatně lépe, co do obsahu lepku, kteří někteří jednotlivci těžko tráví, než obyčejná bílá pšeničná mouka. Ta je navíc vyrobena z genetický vyšlechtěné pšenice, namleté ze zrn zbavených klíčků i obalů. Právě v klíčích a obalech pšenice se však skrývá nejvíce živin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Tudíž bílá mouka pro nás z hlediska výživy představuje pouze prázdné kalorie, a jelikož neobsahuje téměř žádnou vlákninu a má nízký glykemický index, budeme se po její konzumaci cítit zase brzy hladoví. Oproti tomu špalda je zpracována celá, tudíž obsahuje značné množství vlákniny, vitamín B a je navíc skvělým zdrojem jak komplexních sacharidů, tak bílkovin. A díky vyššímu obsahu lepku, než se nachází například v celozrnné žitné mouce, je pravděpodobně tou nejvhodnější moukou na pečení.

Kokosový cukr má nízký glykemický index, což znamená, že se do krevního oběhu vstřebává pomaleji a postupně a tudíž nevyčerpává inzulín, hormon produkovaný slinivkou břišní, který se váže na glukózu a ukládá ji do buněk. Díky tomu, že hladina cukru v krvi nekolísá, nezažíváme náhlé návaly chutí na sladké a neovladatelného hladu. Kromě toho v kokosovém cukru nalezneme celou řadu minerálních látek a antioxidantů. Dále kokosový cukr obsahuje nerozpustnou vlákninu, která doputuje do střev v nezměněné podobě a chrání jejich stěnu, zpomaluje vstřebávání živin a tudíž nás udrží déle nasycené, váže vodu, zahušťuje stolici a usnadňuje tak vyměšování. Porovnáme-li všechny tyto výhody kokosové cukru s tím bílým rafinovaným, který stejně tak jako bílá mouka, přestavuje pro tělo pouze prázdné kalorie, bez jakékoliv přidané hodnoty pro tělo, kokosový cukr je jasným vítězem. Bílý cukr, je v podstatě čistá sacharóza, jednoduchý cukr, který se rychle vstřebává do krve a zvyšuje tak její hladinu a způsobuje kolísání glykémie a následné neovladatelné pocity hladu a chutí.

Stejně tak kokosový olej s sebou nese celou škálu benefitů pro naše tělo. Z výživového hlediska se nikterak výrazně neliší od tradičního másla, či másla ghí. Obě varianti těchto nasycených tuků jsou výživné a s mírou doporučované ve vyváženém jídelníčku. V receptu jsme použili kokosový olej spíše z toho důvodu, že mazanci dodal nádhernou vůni i chuť lahodného kokosu.

Tak si nechte šmakovat! My s dědym jsme se v průběhu Velikonoc těšili na každé další probuzení a tedy také tuto dobrůtku, která na nás čekala na stole, doplněná osvěžujícím čajem, připraveným z bylinek z dědyho zahrádky. Krásné Velikonoce všem! 🙂

Energetická hodnota potraviny na 100g: 1495 kJ

Bílkoviny: 9g

Sacharidy: 49g, z toho jednoduché cukry: 9g

Tuky: 14g, z toho nasycené masné kyseliny: 9g

Vláknina: 6g

VELIKONOČNÍ ŠPALDOVÝ MAZANEC

VELIKONOČNÍ ŠPALDOVÝ MAZANEC

Ingredience

  • 375g celozrnné špaldové mouky + troška na podsypání
  • 70g kokosového cukru
  • 75g kokosového oleje
  • 1 čajová lžička javorového sirupu v němž je naložen vanilkový lusk ( lze použít vanilkovou esenci + 10g kokosového cukru )
  • 125ml kefíru
  • 20g droždí
  • 1 slepičí vejce + 1 extra na potření mazance ( 0 – nosnice chované v souladu s ekologickým zemědělstvím nebo 1 – nosnice ve volném výběhu )
  • hrstka rozinek ( mohou být předem namočené v rumu )
  • hrska mandlových plátků
  • špetka muškátového květu
  • nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
  • 1 polévková lžička soli
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 Těsto zaděláme klasickým způsobem.
  2. 2 Promícháme kefír s vejcem, změklým kokosovým olejem, citrónovou kůrou, moukou, cukrem, javorovým sirupem a solí.
  3. 3 Doprostředka vložíme droždí, zasypeme muškátovým květem a rozinkami a hněteme.
  4. 4 Hotové těsto necháme minimálně hodinku vykynout.
  5. 5 Nelekejte se, že Vám těsto nevykyne tak dobře, jako to z klasické pšeničné mouky. Je to způsobené menším obsahem lepku ve špaldové mouce.
  6. 6 Po vykynutí z těsta vytvoříme bochánek, který potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
  7. 7 Připravený plech s pečícím papírem posypeme extra špaldovou moukou, vložíme na něj bochánek a pečeme jej v troubě předehřáté na 160°C přibližně 45 minut.
  8. 8 To, že je mazanec hotový poznáme tak, že do něj píchneme špejlí či párátkem a vytáhneme jej čisté.
  9. 9 Servírujeme buďto jen tak samotné a nebo například potřebné dědyho domácími povidly či zdravou nutelou. :)
  10. 10 Dobrou chuť! :)

Vím co jím?

ŠPALDOVÁ MOUKA
je na tom, co se přínosu pro naše zdraví týče, o mnoho lépe, než obyčejná bílá pšeničná mouka. Ta je mimo jiné vyrobena z genetický vyšlechtěné pšenice, namleté ze zrn zbavených klíčků i obalů. Právě v klíčích a obalech pšenice se však skrývá nejvíce živin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Tudíž bílá mouka pro nás z hlediska výživy představuje pouze prázdné kalorie, a jelikož neobsahuje téměř žádnou vlákninu a má nízký glykemický index, budeme se po její konzumaci cítit zase brzy hladoví. Oproti tomu špalda je zpracována celá, tudíž obsahuje značné množství vlákniny, vitamín B a je navíc skvělým zdrojem jak komplexních sacharidů, tak bílkovin. A díky vyššímu obsahu lepku, než se nachází například v celozrnné žitné mouce, je pravděpodobně tou nejvhodnější moukou na pečení. Takže pokud Vám nevadí lepek a chcete, aby Vaše pečivo bylo krásně nadýchané, použijte špaldovou mouku, případně ji s pohankovou nakombinujte minimálně v poměru 2:1, špaldová: pohanková.
KOKOSOVÝ CUKR
se vyrábí naříznutím poupat květů kokosové palmy a sběrem vytékající mízy, která je následně za využití tepla valorizována ( vypařování – přeměna vody v páru ) a výsledkem je krystalická hmota, tedy kokosový cukr. Ten je na rozdíl od cukru řepkového, který obsahuje pouze prázdné kalorie, pro tělo výživný. Celá čtvrtina jeho objemu je totiž tvořena minerálními látkami, jako je především zinek, železo a řada významných antioxidantů. Kokosový cukr má také velmi nízký glykemický index, asi pouhých 35. Ve srovnání s řepkovým cukrem, který má okolo 60 a čistou glukózou 100, si vede celkem dobře. Potraviny s nízkým glykemickým indexem se ze stěny tenkého střeva vstřebávají do krevního oběhu pomaleji a postupně. Nevyčerpávají tedy inzulín, hormon produkovaný slinivkou břišní, který se váže na glukózu a ukládá ji do buněk. Díky tomu, že hladina cukru v krvi nekolísá, nezažíváme náhlé návaly chutí na sladké a neovladatelného hladu. Kromě toho v kokosovém cukru nalezneme celou řadu minerálních látek a antioxidantů. Dále kokosový cukr obsahuje nerozpustnou vlákninu, která doputuje do střev v nezměněné podobě a chrání jejich stěnu, zpomaluje vstřebávání živin, a tudíž nás udrží déle nasycené. Vláknina navíc váže vodu, což taktéž přispívá k pocitu sytosti, dále zahušťuje stolici a usnadňuje nám tak vyměšování.
KOKOSOVÝ OLEJ
představuje jednu z mých nejmilovanějších superpotravin, bez které už jednoduše nemohu existovat. Používám jej nejen v kuchyni, ale také namísto tělového krému, kondicionéru do vlasů, jako odstraňovač řasenky, na suché paty, na podrážděnou pokožku po holení anebo jako skvělého pomocníka při hojení ran. Panenský kokosový olej poskytuje nespočetné množství benefitů pro naše zdraví. Pomáhá při trávení, podporuje imunitu, urychluje metabolismus, zpomaluje stárnutí kůže a zlepšuje paměť. Dále pomáhá vstřebávat vápník ze stravy a tak je skvělým pomocníkem při udržování zdravých zubů a kostí. Aby se vám dostalo všech těchto úžasných zdravotních benefitů, které kokosový olej poskytuje, nezapomeňte opět pozorně pročítat etiketu. Dbejte, aby váš kokosový olej byl vyroben šetrnou metodou mokrého mletí nebo rychlého sušení. Dalším důležitým faktorem je, aby byl olej vyráběn z tzv. non-copry, tedy z čerstvého kokosu.
JAVOROVÝ SIRUP
se získává zahuštěním mízy cukrového javoru. Obsahuje z větší části sacharózu, v menší míře pak také glukózu a fruktózu. Dále v něm nalezneme řadu minerálů, jež podporují imunitu a obranyschopnost těla. Navíc v sobě ukrývá 54 prospěšných sloučenin. Některé z nich mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a pomáhají tak chránit tělo proti rakovině, cukrovce a bakteriálním onemocněním. Čím je sirup řidší a světlejší, tím je kvalitnější. Co se týče kvality, při výrobě se známkuje velkými písmeny, A, B, C nebo D. Nejvyšší kvalitou se pak pyšní sirup s označením Grade A, chuťově nejjemnější a nejsvětlejší druh. Javorový sirup oplývá celou řadou cenných léčebných účinků. Pomáhá při detoxikaci organismu a používá se jako podpůrný prostředek při nejrůznějších čisticích kúrách.
KEFÍR
Téměř každý z nás dobře ví, že zhruba 80% naší imunity sídlí ve střevech. A proto je velmi důležité, udržovat střevní mikroflóru v rovnováze. K zajištění správného prostředí střevní mikroflóry nám nejlépe dopomůže kefír. Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, obsahující přátelské bakterie mléčného kvašení, které přispívají k detoxikaci organismu, ničí škodlivé bakterie ve střevech a pomáhají vytvářek některé vitamíny, například vitamín K. Konzumace kefíru má zkrátka a dobře blahodárné účinky pro zdraví člověka, a proto bychom jej měli denně zařadit do našeho jídelníčku.
DROŽDÍ
je základní surovinou pro výrobu nadýchaného pečiva, kterému pomáhá vykynout za působení živých organismů. V jednom gramu čerstvého droždí můžeme nalézt až 12 miliard buněk, které jsou schopné bez přístupu vzduchu přeměňovat cukr na alkohol a oxid uhličitý. Droždí je bohaté na vitamíny skupiny B, především B1, B2 a B3, které přispívají ke zdraví pokožky, zklidňují nervy a podporují trávení. Konzumace droždí pomáhá při únavě i nespavosti. Dodává také specifickou chuť a vůni hotovému pečivu a přispívá také k vytvoření křupavé kůrčičky. Droždí je bezlepkové a tudíž vhodné i pro lidi trpící celiakií. Droždí se vyrábí v drožďárnách fermentací, po jejímž dokončení se zbytky melasy a živin z růstového prostředí oddělí na separátorech, kde vznikne kvasničné mléko. Z  tohoto mléka se dále odstraní část vody na vakuových filtrech a droždí se zabalí do požadovaných obalů.  
VEJCE
je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin. Vaječný bílek je považován za takzvanou referenční bílkovinu, což znamená, že obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin ve správném poměru. Proto bílkoviny z vajíčka, jsou ze všech potravin tělem nejlépe využity a vstřebány. Bílkoviny jako takové, jsou nezbytné pro budování, udržení a opravu našich tělesných tkání. Což se týká jak naší pokožky, tak i všech vnitřních orgánů a svalů. Bílkoviny patří mezi hlavní složky imunitního systému a hormonů. Vejce také obsahují barviva lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro zdraví očí a cholin, který je nezbytný pro správnou funkci mozku, nervového a kardiovaskulárního systému. Vejce jsou superzdravou funkční potravinou. To vše ovšem jen za předpokladu, že pocházejí z ekologického chovu či z volného výběhu. Vejce z volného výběhu se liší barvou vaječného žloutku. Slepice, které se pasou volně, snášejí vejce se zářivě oranžovým žloutkem. Zakalený, světlý žloutek mají vejce slepic, které jsou chovány v klecích. Tyto vejce není vhodné zařazovat do zdravého a vyváženého jídelníčku.
ROZINKY
jsou sladkou a výživnou svačinkou, vhodnou spíše jako malý přídavek do dezertů, oříšků, salátů či do jogurtu. Coby zdroj jednoduchých cukrů se hodí jako skvělá svačinka před nebo po cvičení. Před fyzických výkonem Vám poslouží coby rychlý zdroj energie a po tréninku Vám pomohou doplnit vyčerpaný glykogen zpět do svalů a jater. Rozinky jsou plné antioxidantů, minerálních látek a obsahují také vitaminy A a E. Za zmínku stojí také jejich pozitivní vliv na metabolismus a trávení. V porovnání s běžným cukrem nabitým prázdnými kaloriemi, jsou rozinky jasným vítězem, nejen co se týká našeho celkového zdraví, ale taktéž našeho chrupu a vlivu na jeho kazivost.
MANDLE
patří ve světe potravin rostlinného původu mezi jedny z nejbohatších na proteiny. Představují skvělý zdroj zdravých, tělu prospěšných, tuků, jež tvoří celou polovinu jejich hmotnosti. Mandle jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a E jsou skvělým zdrojem vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku a železa. Vyvážený poměr těchto minerálů v mandlích zabezpečuje zdravou funkci nervového systému. Pravidelnou konzumací mandlí dodáváme tělu potřebnou energii a vitalitu, posilňujeme nervy a pomáháme tělu překonávat stres, únavu i deprese. Mandle mají alkalizující a antioxidační účinek, přispívají ke zdraví kostí a zubů a pomáhají snižovat cholesterol. Jejich konzumace se doporučuje také těhotným ženám a kojícím matkám, jelikož živiny a minerály obsažné v mandlích pozitivně přispívají k vývoji plodu a podporují tvorbu mateřského mléka. Skvělým tipem pro milovníky mléka je jeho zdravější varianta: mléko mandlové. Mandlové mléko je velmi výživný nápoj jemné chuti, bohatý na nenasycené mastné kyseliny a řadu živin. Neobsahuje žádný cholesterol. Nalezneme v něm množství kyseliny listové a fosforu, které zvyšují duševní výkonnost.  
MUŠKÁTOVÝ KVĚT
Muškátový květ je léčivé koření s protizánětlivými účinky, jež pomáhá při revmatismu. Velice úžitečný je také v případě, že trpíte žažívacími potížemi či křečemi v trávicím ústrojí. Muškátový květ podporuje trávení, léčí průjem a zabraňují zvracení. Lidé se srdeční slabostí či jinými srdečními poruchami a těhotné ženy by se měli muškátovému květu vyhýbat, látky v něm obsažené totiž působí na hladké svalstvo. Při používání muškátového oříšku si musíme dát velký pozor na dávkování - ne více než 1 čajovou lžičku. Muškátový květ je silné narkotikum a ve vyšších dávkách působí toxicky!
CITRON / LIMETKA
posiluje imunitní systém, vaziva, vlasy a nehty. Dále stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a šťáv, zlepšuje stav bílkovin v těle a podporuje využití železa. Citron aktivuje metabolismus vápníku, posiluje cévy, podporuje růst buněk, zastavuje krvácení z dásní a pomáhá při snižování váhy.
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato!:) Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví. Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak!:) LÁSKA❤ je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem… :)
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.