Tentokrát jsme se s naší partu Žroutíku vydali do Thajska. Nebo tedy přesněji řečeno, Thajsko zavítalo do obývacího pokoje mojich rodičů. Přestože naši z tohoto faktu velkou radost neměli, nám tato párty přinesla nejeden úžitek. A to především ve formě nových, exotických receptů. A jedním z jednoznačně favorizovaných je právě tato ananasem provoněná pochoutka. Osvěžující kombinace libových kuřecích prsíček, dlouhozrnné rýže, ananasu a barevné zeleniny, dochucená troškou asijských omáček ve Vašich ústech vyvolá vyloženou extázi chutí. Neznám nic příjemnějšího, než se vrátit po dlouhém a únavném pracovním dni domů, ukuchtit si tuhle dobrůtku a spolu s první vrchovatou lžící se přenést v myšlenkách do slunných krajů jihovýchodní Asie.

Energetická hodnota potraviny na 100g: 671kJ

Bílkoviny: 12g

Sacharidy: 17g, z toho jednoduché cukry: 3g

Tuky: 5g, z toho nasycené masné kyseliny: 1g

Vláknina: 2g

THAJSKÝ ANANAS

THAJSKÝ ANANAS Počet porcí: 2 - 3 menší

Ingredience

  • 100g celozrnná rýže basmati ( nejlépe celozrnné )
  • 1 velký ananas – do samotného pokrmu použiji zhruba jen 100g
  • 250g kvalitních BIO či farmářských kuřecích / krůtích prsou
  • 100g mrkve
  • 100g červené papriky
  • kousek zázvoru
  • 30g natural kešu oříšků
  • 30g natural arašídů
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky Kikkoman
  • 1 polévková lžíce kvalitní rybí omáčky
  • troška kokosového oleje na orestování masa
  • Sůl - nejlépe růžová himalájská či mořská obohacená jódem
  • Pepř
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 Nejprve uvaříme rýži basmati v asi tak dvojnásobném množství osolené vody tak, aby byla na skus al dente.
  2. 2 Necháme ji odpočívat v posteli pod polštářem, aby nevychladla a vrhneme se na přípravu ananasové části.
  3. 3 Rozkrojíme ananas na dvě stejně velké půlky a vykrájíme z něj veškerou dužinu. Co nezvládneme vykrájet nožem, vydlabeme lžící.
  4. 4 Zhruba tak 100g čerstvého ananasu pokrájíme na drobné kousky a zbytek si ponecháme jako dezert či svačinku na později.:)
  5. 5 Kousky ananasu smícháme v misce s nahrubo nastrouhanou mrkví, zázvorem a na nudličky nakrájenou červenou paprikou.
  6. 6 Maso nakrájíme na prkýnku na kostičky a ty zlehka orestujeme na kokosovém oleji.
  7. 7 Poté přidáme nakrájený ananas a připravenou zeleninu a dusíme tak dlouho, až nám směs lehce změkne a všechny chutě se hezky propojí.
  8. 8 Nakonec přisypeme mix kešu oříšků a arašídů.
  9. 9 Hotovou směs osolíme a opepříme dle chuti a zakápneme rybí a sójovou omáčkou.
  10. 10 Pro exotičtější efekt, servírujeme ve vydlabaných kůrách ananasu.
  11. 11 Dobrou chuť! :)

Vím co jím?

RÝŽE
je lehce stravitelná potravina, která vyvolává pocit nasycení. Bílá rýže by ale neměla tvořit základ stravy, protože jí chybějí důležité vitaminy a minerály. Do zdravého jídelníčku bych proto doporučovala zařadit raději celozrnnou rýži, která ve svém obalu ukrývá řadu tělu prospěšných živin a vitamínů. Celozrnná rýže navíc obsahuje notnou dávku potřebné vlákniny, která zpomaluje absorbci žlučových kyselin ve střevě a tudíž napomáhá ke snížení choleterolu v krvi. Rýže je přirozeně alkalická. Snjako Chceme-li zvýšit nutriční hodnotu rýže, ať už bílé, nebo celozrnné, je nutné ji kombinovat s luštěninami ( které doplní chybějící aminokyseliny ), zeleninou ( ta zajistí dostatečný přísun vitamínů ) nebo s mlékem ( které nám zajistí dodávku vápníku ). Je vhodná pro pacienty trpící celiakií.
ANANAS
obsahuje látku zvanou bromelin, která pomáhá léčit záněty, tlumit bolest a je skvělým pomocníkem také při trávicích potížích. Konzumován za syrova nám ananas poskytne extrémně bohatou dávku vitamínu C, který urychluje obnovu kožních buněk a kolagenu. Kombinace bromelinu a tohoto zázračného vitamínu a antioxidantu v jednom, vám zajistí zdravou, hebkou a zářivou pleť a navíc pomůže přispět k prevenci či dokonce zacelení už vzniklých vrásek. V neposlední řadě, konzumací ananasu podporujete hubnutí a chráníte se proti rakovině a další řadě nebezpečných onemocnění.
KUŘECÍ MASO
především pak prsní část, je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin pro každého sportovce a zastánce zdravé stravy. Kromě toho obsahuje jen minimální množství tuku. Je tedy vhodné jej zařadit do redukčních jídelníčků a podpořit tak hubnutí. Kromě toho je kuřecí maso plné vitamínů i minerálních látek a je pro organismus snadno stravitelné. Ačkoliv pravidelnou konzumací kuřecího masa svému zdraví v mnoha ohledech prospíváte, s jeho konzumací by se to také nemělo přehánět. Stejně jako všude i tady platí, všeho s mírou. Bílkoviny jsou sice nezbytné pro výstavbu a regeneraci svalů, avšak přijímáme-li je ve velkých dávkách, trávicí enzym pepsin je v žaludku nezvládá správně rozštěpit a tak vstupují do střev nedostatečně natrávené a hnijí tam. To může v lepších případech způsobovat pouze plynatost a bolesti břicha. Tímto způsobem však ve střevě vznikají také karcinogenní látky a to může postupem času vést i k rakovině tlustého střeva. Dále jsou nadměrnou konzumací bílkovin zatěžovány jak játra, tak ledviny. Proto obecné doporučení zní, nepřijímat v jedné porci více než 45g bílkovin. Pro představu, ve 100g kuřecích prsních řízků jich najdeme asi 23g. Ostražití bychom měli být také při výběru kuřete. Speciálně u kuřat totiž stojí za to, zaměřit se na jejich původ. Osobně rozhodně nedoporučuji kupovat kuře z velkochovů. Takové kuře totiž prožije svůj krátký, v průměru 39ti denní život v osvícené uzavřené hale, kde je poměrně vysoká teplota a kuřátka jsou tam na sebe tak nahuštěna, že mají velmi omezenou možnost pohybu a žádný přístup ven. Kuře z velkochovu je často krmeno růstovými hormony a šlechtěno tak, aby mělo co nejvíce prsní svaloviny a méně vyvinutá stehna a křídla. Říká se mu brojler. Za svůj krátký život stihne kuře z velkochovu sezobat sotva 4kg krmných směsí, což je důvodem nízké ceny. Proto se na každý pád vyplatí zainvestovat do kuřátka z farmy, které se za zcela odlišných podmínek dožívá věku až 90 dní. Cena bude sice vyšší, ale minimálně Vaše zdraví Vám za to určitě stojí. Kvalita masa souvisí s celým životem zvířete a to nejen u drůbeže. Základem kvalitního masa z poraženého zvířete je pohoda života zvířete, tzv. Welfare council, který je mezinárodně uznávanou autoritou a stanovuje 5 základních svobod zvířete – Svoboda od hladu a žízně, Svoboda od nepohodlí, Svoboda od bolesti, zranění a onemocnění, Svoboda od strachu a stresu, Svoboda projevit přirozené chování. A kde takové šťastné kuřátko sehnat? Já osobně sázím na SKLIZENO, GRUNT FARMÁŘSKÉ POTRAVINY anebo farmářské trhy na I. P. Pavlova či každou sobotu na Náplavce. :)
KRŮTA
Pokud jde o krůtu, její výhodou je fakt, že do ní chovatelé nemusí cpát tolik chemie, aby vyrostla. Krůta je sama o sobě velký pták, který má mohutná stehna. Krůtí maso je pro člověka lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a žádné tuky. Vědci ho dokonce řadí mezi nejzdravější potraviny ze všech. Dále obsahuje hodně zinku, který příznivě ovlivňuje potenci a imunitní systém. Též podporuje zdravý vývoj dospívajících dětí. Vitamín D zbrojí proti chudokrevnosti a tryptophan, což je aminokyselina, dokonce pomáhá snižovat deprese. Podle některých výzkumů, krůtí maso dokonce dokáže prodloužit náš život. :)
MRKEV
je především bohatým zdrojem betakarotenu, provitaminu, který se v těle mění na vitamín A. Právě vitamín A se podílí na zajištění kvality našeho zraku a také ochraně buněk proti virům a bakteriím. Mrkev dále obsahuje také značné množství selenu, který se výrazně podílí na správné funkci imunitního systému. Tato křupavá, nasládlá zásobárna vitamínů se na rozdíl od většiny zeleniny doporučuje konzumovat vařená. Mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, které v těle komplikují přeměnu betakarotenu na vitamin A. Povařením mrkve stěny mrkve povolí a zakápneme-li mrkvičku troškou kvalitního rostlinného oleje, dokáže náš organismus přeměnit betakaroten ještě efektivněji.
PAPRIKA
je velmi zdravá a hodnotná zelenina, vyskytující se nejčastěji ve třech barvách: červené, zelené a žluté, přičemž červená z nich obsahuje nejvíce vitamínů, především vitamínu C. Červené plody paprik dále obsahují významnou látku zvanou lykopen. Patří mezi karoteny a má dle vědců preventivní význam proti rakovině prostaty. Nalézt ho lze hojně nejen v červené paprice, ale také třeba v rajčatech. Papriky obsahují i další prospěšné látky, třeba lutein, kapsaicin nebo betakaroten.
ZÁZVOR
pomáhá při nevolnostech všeho druhu, nemocech z nachlazení či zažívacích potížích. Často je také uváděno, že zázvor aktivuje oběhový systém a snižuje hladinu cholesterolu, a tím chrání lidský organismus před civilizačními chorobami. Obsahuje aromatické organické látky, zvané terpeny: zingiberen a gingerol. Zingiberen jako součást silic zázvoru dodává typickou vůni, gingerol má na svědomí ostrou a výraznou chuť. Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, což je aromatická látka využívaná hojně v potravinářství a při výrobě parfémů. Celkově obsahuje zázvor stovky látek, podstatné je, že některé z nich (např. zmíněný gingerol) mají prokazatelně pozitivní vliv na zdraví. Gingerol je aktivní složkou zázvoru, která předurčuje chuťové vlastnosti zejména čerstvého zázvoru, ale má také terapeutické účinky při různých zdravotních potížích.
KEŠU OŘECHY
Stejně jako všechny ořechy, kešu jsou skvělým zdrojem zdravých tuků tudíž by rozhodně neměly chybět jídelníčku žádného milovníka zdravé stravy. Známé jsou především pro svůj vysoký obsah hořčíku, jež se podílí na tvorbě energie a je vydatným pomocníkem při obraně proti stresu. Hořčík dále pomáhá proti bolestem hlavy, podporuje srdeční činnost, trávení a střevní motilitu a také udržuje pevné kosti, zdravé zuby a nehty. Jejich konzumace se doporučuje zvláště v případech nervozity, podrážděnosti, depresí, slabosti, abnormální únavy, při podráždění střev či bolestivé menstruaci.
ARAŠÍDY /ARAŠÍDOVÉ MÁSLO
ačkoliv Vás arašídy či z něj vyrobené burákové máslo může zaskočit vysokým obsahem tuků a kalorií, nenechte se odradit! Přestože některé ( nezdravé ) druhy tuků patří mezi naše největší nepřátele, bez těch zdravých a tělu prospěšných, se nedá žít. A v našem světě zdravých potravin jich najdeme celou širokou škálu. Arašídové máslo, spolu se semínky, ořechy a mým milovaných avokádem, jím kraluje. Je složeno převážně ze zdravých tuků a je jedním z nejskvělejších zdrojů bílkovin - obsahuje jich celých 25%! Dále je úžasným zdrojem spousty vitamínů, minerálů a koenzymu Q 10, jež přispívá k udržování mladistvého vzhledu.:) V jídelníčku sportovců a zdravou stravou posedlých nadšenců tento skvost nesmí chybět. Burákové máslo, díky vysokému obsahu bílkoviny, pomáhá při tvorbě a udržování svalové hmoty. Snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny tlustého střeva, Alzheimerovy choroby a žlučníkových kamenů. Při výběru burákového másla v obchodě však nezapomínejte pročíst etiketu. Kupujte pouze máslo obsahující 100% arašídů, bez přidaného cukru, soli či palmového oleje! A na závěr potěšující tip pro ty, kteří neradi zaléhají do peřin s kručícím žaludkem. Burákové máslo je úžasná "předpostelová" svačinka, která pomůže v průběhu noci zpomalit trávení a udržuje tak odbourávání svalů na uzdě. Navíc usínání s kručícím žaludkem, stejně tak jako zalehání přejedený, může mít neblahý dopad na kvalitu vašeho spánku. Takže pamatujte: Jedna lžička burákového másla před spaním a budete chrnět jako dudek!
SOJOVÁ OMÁČKA
Při výběru sójové omáčky v obchodě, dbejte na její kvalitu. Vždy se ujistěte, že kupujete přírodně fermentovanou sójovou omáčku, která je prospěšná vašemu zdraví. Taková sójová omáčka je skvělým zdrojem vitamínu B a a neobsahuje žádné konzervační látky ani glutamáty. Pomáhá snížit výskyt karcinomu prsu a prostaty, snižuje množství cholesterolu v krvi, tlumí příznaky menopauzy a chrání před trombózou. Průmyslově vyráběné omáčky, které jsou plné chemikálií a barviv, mohou naopak našemu zdraví škodit, tudíž se jim vyhýbejte obloukem. Pokud dodržujete bezlepkovou dietu, sójovou omáčku v receptu vynechejte. Doporučené přírodně fermentované sójové omáčky: JOHNSEN SHOYU, TAMARI, KIKKOMAN
JAPONSKÁ RYBÍ OMÁČKA
je jednou ze základních surovin v asijské kuchyni. Vyrábí se z fermentovaných ančoviček a slouží nám k ochucení pokrmů, především tak, jako sůl. Ančovičky se suší v dřevěných boxech naložené do soli a stlačováním pak produkují kýženou tekutinu. Ještě před uložením do lahviček projde omáčka varem a tím se eliminuje riziko jakýchkoliv nežádoucích bakterií. Nejkvalitnější z řady prodávaných rybích omáček je jednoznačně značka Squid, vyráběná opravdu pouze z ančoviček, a to fermentovaním po dobu 18 měsíců.
KOKOSOVÝ OLEJ
představuje jednu z mých nejmilovanějších superpotravin, bez které už jednoduše nemohu existovat. Používám jej nejen v kuchyni, ale také namísto tělového krému, kondicionéru do vlasů, jako odstraňovač řasenky, na suché paty, na podrážděnou pokožku po holení anebo jako skvělého pomocníka při hojení ran. Panenský kokosový olej poskytuje nespočetné množství benefitů pro naše zdraví. Pomáhá při trávení, podporuje imunitu, urychluje metabolismus, zpomaluje stárnutí kůže a zlepšuje paměť. Dále pomáhá vstřebávat vápník ze stravy a tak je skvělým pomocníkem při udržování zdravých zubů a kostí. Aby se vám dostalo všech těchto úžasných zdravotních benefitů, které kokosový olej poskytuje, nezapomeňte opět pozorně pročítat etiketu. Dbejte, aby váš kokosový olej byl vyroben šetrnou metodou mokrého mletí nebo rychlého sušení. Dalším důležitým faktorem je, aby byl olej vyráběn z tzv. non-copry, tedy z čerstvého kokosu.
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato!:) Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví. Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak!:)
PEPŘ
Jedno z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě, pepř, je v kuchyni naprosto nepostradatelný. Rozlišujeme pepř černý, bílý anebo také zelený. Pepř je považován za přírodní stimulant. V našem těle stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a zlepšuje tak prokrvení orgánů. Mimo jiné také výrazně pomáhá rychle a snadno strávit potravu. Silice v něm obsažené totiž stimulují produkci slin a trávících šťáv, čímž urychlují a usnadňují trávení jídla. Pepř navíc účinně pomáhá při nadýmání, má lehce dezinfekční účinky a je považován za přírodní afrodiziakum. Snížit dávky pepře v potravě by však měli snížit lidé trpící vysokým tlakem a těhotné ženy, pro něž může působit ve větších dávkách toxicky!
LÁSKA
je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí, na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem… J
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.