Snažíte se všemožně shodit přebytek tuku hromadícího se ve vašich útrobách a nabrat svalovou hmotu a ono se to stále nedaří? Pak byste možná měli přesedlat z frustrujících a nikam nevedoucích nízkokalorických diet na kvalitní a plnohodnotnou stravu. Ta vám dopomůže nejen ke skvělé náladě a hromadě energie, ale také k vaší vysněné postavě. Ačkoliv se to může zdát nelogické, je to právě kvalitní a výživné jídlo, co vás dopomůže k tomu, konečně se zbavit přebytečného tuku a proměnit jej žádoucí svalovou hmotu. K těm se dopracujete tak, že do svého jídelníčku zařadíte komplexní sacharidy a především kvalitní zdroje plnohodnotných bílkovin. Mezi nimi, v těsném závěsu za vejci, jednoznačně vévodí kvalitní libové maso. Ačkoliv většina sportovců považuje za nejlepší pomocníky při výstavbě svalové hmoty kuřecí prsa či ryby, které jsou pro tělo velmi snadno stravitelné, jídelníček je třeba čas od času trošku zpestřit a proložit něčím netypickým, lahodným a výživným zároveň. Mňamózní lahůdka v podobě telecích líček tato kritéria nepochybně splňuje. Těžko si představit chutnější, slavnostní nedělní oběd. 🙂

Energetická hodnota líček na 100g: 404kJ                Energetická hodnota bramborové kaše na 100g: 533kJ

Bílkoviny: 9g                                                                   Bílkoviny: 3g

Sacharidy: 8g, z toho jednoduché cukry: 2g             Sacharidy: 16g, z toho jednoduché cukry: 2g

Tuky: 3g, z toho nasycené masné kyseliny: 0g         Tuky: 6g, z toho nasycené masné kyseliny: 3g

Vláknina: 1g                                                                    Vláknina: 1g

TELECÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ S BRAMBOROVOU KAŠÍ

TELECÍ LÍČKA NA ČERVENÉM VÍNĚ S BRAMBOROVOU KAŠÍ

Ingredience

  • 300g telecích líček
  • 1 PL řepkového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 5 stroužků česneku
  • 100ml suchého červeného vína
  • 50ml dědyho rajčatového protlaku ( Může být i kupovaný, recept na ten dědyho s Vámi budu sdílet letos v srpnu. )
  • Kvalitní sůl ( růžová himalájská či alpská s přidaným jódem )
  • Pepř
  • 2 bobkové listy
  • Domácí hovězí vývar ( Recept pro ty, co nevědí jak na to již brzy na stránkách ) či voda na podlévání. Doporučuji vývar!
  • Na bramborovou kaši: 450g brambor + 100ml odstředěného mléka + 40g másla + kvalitní sůl dle chuti
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 V hrnci rozpálíme olej a zprudka na něm osmažíme omytá, osolená a opepřená líčka ze všech stran, aby se nám maso "zavřelo"
  2. 2 Poté odstavíme stranou.
  3. 3 V druhém hrnci orestujeme na trošce oleje nahrubo nakrájenou cibulku, na drobné kousíčky nakrájený česnek a kolečka mrkve.
  4. 4 Zeleninu restujeme tak dlouho, až nám začne měknout a lehce zlátnout.
  5. 5 Následně přidáme do kastrolu líčka, bobkový list, zalijeme červeným vínem, rajčatovým protlakem a troškou vývaru a dusíme na mírném plameni asi tak 2 hodiny.
  6. 6 Podáváme s bramborovou kaší, kterou připravíme jednoduše tak, že ve vroucí, osolené vodě uvaříme brambory do měkka. Následně je spolu s máslem, mlékem a troškou soli rozmačkáme na bramborovou kaši.
  7. 7 Servírovat můžeme ozdobené čerstvou petrželkou, na kterou, ačkoliv jí máme na chatě plnou zahrádku, s dědym pravidelně zapomínáme.
  8. 8 Dobrou chuť!:)

Vím co jím?

 TELECÍ / HOVĚZÍ LÍČKA
jsou velmi bohatá na bílkoviny ( 25g na 100g líček!) a obsahují jen minimum tuku. Toho v nich najdeme podstatně méně než například v takové hovězí pečeni, po níž lidé v krámě sahají nejčastěji. Pro srovnání: Ve 100g hovězí pečeně nalezneme celých 18g tuku, kdežto v hovězích líčkách pouze 4g. Líčka obsahují také podstatně méně kalorií. Pro tvorbu a regeneraci svalů jsou tedy jasnou volbou. Líčka jsou dále také skvělým zdrojem vitamínu C, B a železa. Jsou velmi bohatá na živiny a sportovní výkon podpoří podstatně lépe než tradiční kusy hovězího.
„OLEJ VHODNÝ PRO SMAŽENÍ“ A TEPELNOU ÚPRAVU
Z hlediska zdravé výživy termín jako „olej vhodný pro smažení“ neexistuje. Smažení totiž rozhodně nepatří mezi zdraví prospěšnou formu úprav potravin. Jelikož se však valná většina populace odmítá smažených potravin vzdát, je nutné se alespoň zaměřit na vhodnost a kvalitu tuku, který ke smažení používáme. Měřítkem kvality oleje na tepelnou úpravu je hraniční teplotní bod, při kterém se daný typ oleje začíná přepalovat. Po překročení tohoto teplotního bodu se nenasycené mastné kyseliny v oleji mění na trans nenasycené, které jsou zdraví škodlivé a mají karcinogenní účinky. Nasycené mastné kyseliny mají nejvyšší tepelnou odolnost až 240 °C. Mono-nenasycené mastné kyseliny, mezi které patří i kyselina olejová, mají tepelnou odolnost cca 210 °C. Ve srovnání s nimi poly-nenasycené mastné kyseliny se rozpadají již při zahřátí něco nad 50 °C. Za nejméně škodlivý olej ke smažení osobně považuji rýžový. Jeho tepelná stabilita je celých 215°C, což se dá u rostlinného oleje považovat za velmi vysokou tepelnou odolnost. Řepkový olej má nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a oproti tomu vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin. Dal by se tudíž také zařadit mezi ty „nejvhodnější oleje pro smažení“. Extra panenský olivový olej ke smažení v žádném případě nepoužíváme. Jeho tepelnou úpravou se ničí všechny užitečné antioxidanty zachované lisováním za studena. Slunečnicový olej nedoporučuji už vůbec. Je tepelně velmi nestabilní a jeho konzumace tělu rozhodně neprospívá.
CIBULE
je prevencí infekčních onemocnění, dezinfikuje dutinu nosní, ústní a hltan, posiluje srdce a krevní oběh, sliznice v žaludku a střevech. Dále cibule snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, pomáhá při poruchách prokrvování, zmírňuje žilní potíže, povzbuzuje chuť k jídlu. Příznivě působí na vlasy, pokožku, nehty a nervy.
MRKEV
je především bohatým zdrojem betakarotenu, provitaminu, který se v těle mění na vitamín A. Právě vitamín A se podílí na zajištění kvality našeho zraku a také ochraně buněk proti virům a bakteriím. Mrkev dále obsahuje také značné množství selenu, který se výrazně podílí na správné funkci imunitního systému. Tato křupavá, nasládlá zásobárna vitamínů se na rozdíl od většiny zeleniny doporučuje konzumovat vařená. Mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, které v těle komplikují přeměnu betakarotenu na vitamin A. Povařením mrkve stěny mrkve povolí a zakápneme-li mrkvičku troškou kvalitního rostlinného oleje, dokáže náš organismus přeměnit betakaroten ještě efektivněji.
ČESNEK
má posilující, čistící a dezinfekční účinky, snižuje krevní tlak, posiluje a upravuje trávení. Je vhodný při nachlazení, katarech hltanu a chronické bronchitidě. Zlepšuje prokrvování, posiluje srdce a krevní oběh, snižuje hladinu tuku v krvi, je prevencí arteriosklerózy a pomáhá při křečových žilách a také zvyšuje schopnost koncentrace. Česnek vložený do úst působí na záněty v dutinách ústní a čelistní, na infikované mandle, bolesti zubů i vnější zánět spojivek. A ještě zbývá vyzdvihnout jeho největší pozitiva: chrání proti upírům a odhání nevítané dotěrné nápadníky…;D
ČERVENÉ VÍNO
je zdraví prospěšným antioxidantem, jehož UMÍRNĚNOU konzumací nadmíru prospíváme svému zdraví. Červené víno totiž ve svých slupkách obsahuje notnou dávku přírodního antioxidantu resveratrolu, o němž některé výzkumy prokazují, že má blahodárné účinky na lidský metabolismus. Resveratrol údajně napomáhá potlačovat zánětlivé procesy v lidském těle, přispívá k redukci ukládání tuku v játrech, pomáhá snižovat tlak a podíl cukru v krvi, zvyšuje výkonnost svalů a zpomaluje proces stárnutí. Ať už jsou výzkumy o tomto zázračném antioxidantu založeny na pravdě či naopak, dobrý důvod proč se po dlouhém a náročném pracovním dni odměnit sklenkou oblíbeného vína se vždycky najde. Minimálně přispěje ke zlepšení naší nálady a rozproudí nám krev v žilách. :) Jen nesmíme zapomínat, že všeho moc škodí! Doporučená denní dávka tohoto lahodného moku je cca 0,2l pro ženu a dvojnásobek pro muže. Takže chcete-li vytěžit všechny zdravotní přínosy z konzumace vína, nepřekračujte tuto dávku.
RAJČATA
jsou dalším bohatým zdrojem vlákniny, velkého množství vitaminů A, B, B1 a C, dále obsahují draslík, železo a v menším množství také vápník a fosfor. Kromě toho jsou rajčata nabity množstvím důležitých antioxidantů, které tělo chrání před škodlivými volnými radikály. Jejich pravidelná konzumace ( zejména za syrova! ) prospívá pokožce, vlasům, nehtům, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitu. Tyto červené kulaté zázraky mají alkalizující účinek na krev, tkáně a moč. Rajčata jsou úžasným pomocníkem při zvětšené prostatě, především při častém močení. Navíc mají antibakteriální účinky, což znamená, že zvyšují schopnost těla bojovat s infekcemi.
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato!:) Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví. Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak! :)
PEPŘ
Jedno z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě, pepř, je v kuchyni naprosto nepostradatelný. Rozlišujeme pepř černý, bílý anebo také zelený. Pepř je považován za přírodní stimulant. V našem těle stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a zlepšuje tak prokrvení orgánů. Mimo jiné také výrazně pomáhá rychle a snadno strávit potravu. Silice v něm obsažené totiž stimulují produkci slin a trávících šťáv, čímž urychlují a usnadňují trávení jídla. Pepř navíc účinně pomáhá při nadýmání, má lehce dezinfekční účinky a je považován za přírodní afrodiziakum. Snížit dávky pepře v potravě by však měli snížit lidé trpící vysokým tlakem a těhotné ženy, pro něž může působit ve větších dávkách toxicky!
BOBKOVÝ LIST
nebo-li vavřín se využívá zejména jako koření. Bobkový list nejenže dokáže skvěle dochutit jídlo, ale navíc obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, jimž se připisuje celá řada léčivých účinků. Vavřín detoxifikuje organismus a zbavuje tělo přebytečných solí. Dále napomáhá trávení, podporuje chuť k jídlu, zmírňuje otoky, má protizánětlivé účinky, zlepšuje prokrvení organismu, podporuje paměť, koncentraci a soustředění. Obklad z odvaru z bobkového listu působí blahodárně na revma a bolavé klouby.
BRAMBORY
jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů, bez nichž se ve vyváženém racionálním jídelníčku neobejdeme. Představují jednoduchou přílohu, která nejenže je finančně nenáročná, ale navíc nás efektivně zasytí a zamezí tak návalům chutí na hříšné sladkosti. Proto bychom dle mého názoru přílohu ve formě kvalitních komplexních sacharidů rozhodně neměli vynechávat. Nejvíce živin se nachází ve slupce bramboru, a proto bychom je slupek neměli pokud možno zbavovat. Brambory jsou velmi bohatým zdrojem celé řady minerálních látek, které jsou nezbytné pro zdraví a správnou funkci všech našich orgánů. Napomáhají správné činnosti srdce, cév, všech hormonálních a metabolických procesů v těle, zajišťují pevnost a dostatečnou mineralizaci kostí, zubů, posilují obranyschopnost a nervy. Proto omezte jednoduché cukry ukrývající se ve sladkostech, slazených nápojích a bílém pečivu a nahraďte je místo toho skvělými a sytými zdroji komplexních sacharidů jako jsou právě brambory či rýže, pohanka, quinoa, jáhly apod.
MLÉKO
Ačkoliv se o mléce a jeho vlivu na zdraví dospělých jedinců v poslední době vedou nejrůznější protichůdné spory a debaty, bylo potravinou lidí už od pradávna a naši předkové díky jeho konzumaci skvěle prospívali. Mléko je nejznámějším a jedním z nejbohatším zdrojem vápníků. Vápník z mléka je navíc pro tělo velmi dobře vstřebatelný. Kromě toho v něm najdeme notnou dávku plnohodnotných bílkovin a celou řadu vitamínů. Problémem posledních let je však laktózová intolerance. Laktóza je mléčný cukr, který k tomu, aby mohl být v těle správně rozštěpen, potřebuje se „dostat do kontaktu“ s enzymem laktázou. Ten údajně po dovršení věku 2 let v našem těle postupně ubývá a proto není možné mléko ve střevech rozštěpit a vstřebat a to tam následkem nedostatku laktázy hnije a způsobuje tak danému jedinci značné nepříjemnosti. Pro dospívající jedince je mléko jistě nepostradatelnou složkou potravy, dospělé jedince bych však rozhodně nenabádala to s jeho konzumací přehánět a doporučila bych jim raději sáhnout po kvalitním jogurtu, kefíru, či jiném zakysaném mléčném výrobku. Ten vám napomůže docílit správného prostředí ve vašich střevech a zaručí tak snadné trávení a úsměv na tváři. :)
MÁSLO
Přestože je máslo zdrojem nepřátelských nasycených mastných kyselin, které zvyšují cholesterol v krvi a mívají často nepříznivý dopad na celkový zdravotní stav člověka, nepřeháníme-li to s nimi, mohou našemu zdraví naopak velmi prospět. I samotný cholesterol je pro tělo nezbytný. Pomáhá nám udržovat buněčné membrány, produkovat hormony a v kombinaci se sluncem vytvářet důležitý vitamin D. Tudíž je třeba si uvědomit, že tuk rozhodně není nepřítelem zdravého životního stylu. Ve vyváženém jídelníčku by samozřejmě měli převažovat tuky rostlinné, ale tím, že si dáte na chléb kousíček másla, nebo necháte malou kostičku rozpustit na ve slupce uvařených bramborách, rozhodně nic nezkazíte! :)
LÁSKA
je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem… :)  
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.