S příchodem prvních červnových paprsků, kdy včelky už dlouhé týdny pečlivě opylovávají květiny všech luk i zahrad, konečně vyžene do květu také keř černého bezu. A tak konečně nadchází jedno z mých nejoblíbenějších částí léta – čas na přípravu bezinkového šampaňského. 🙂 Zásoby flašek z loňského roku se postupně tenčily a tenčily, až někdy zhruba kolem Vánoc zmizely docela. Proto jsme s dědym usoudili za vhodné, letos minimálně zdvojnásobit loňskou dávku. 🙂

A tak jsem se hned první sobotu v červnu, v pravé poledne, kdy slunce pražilo jako o závod, vypravila nahoru nad chatu očesat veškeré kvítí, které náš bezový keř nabízel.

A s dvěma přeplněnými koši bezových kvítků jsem se vrhla na přípravu. 🙂

CO BUDETE POTŘEBOVAT ( NA 1 DÁVKU ):

20l vody

2 kg cukru

1,5 kg BIO citrónů

2 velké ( asi tak 5ti litrové ) koše bezinkových květů

Demižon

Korkové víčko

Kvasnou zátku ( koupíte v každé lepší drogerii, cena se pohybuje okolo 50,-Kč )

Prázdné plastové lahve

JAK NA TO:

Do pečlivě vymytého demižonu postupně nacpeme bezové květy, hezky jeden podruhém.

Poté nasypeme cukr do hrnce, zalijeme vodou a na mírném plameni necháme rozpustit.

Následně přilijeme do hrnce trošku studené vody, aby nebyla tak horká a skrz trychtýř nalijeme cukernou směs do demižonu s bezinkovými květy.

BIO citróny pečlivě omyjeme, nakrájíme na půlky, vymačkáme z nich šťávu a nalijeme ji do demižonu.

Kůrky nevyhazujeme, ale nakrájíme ja na drobné kousíčky, které následně přihodíme ke směsi bezinek, cukrové vody a citrónové šťávy v demižonu.

Celou směs zalijeme zbytkem vody a zašpuntujeme korkem, do něhož jsme předtím strčili kvasnou zátku.

Mezírku mezi hrdlem demižonu a korkem, stejně jako mezi zátkou a korkem je možné zakápnout voskem, aby se k šampaňskému nedostal žádný vzduch.

Do kvasné zátky nezapomeneme nalít trochu vody, aby se tak mohl oxid uhličitý vznikající při kvašení dostat ven a  kyslík ze vzduchu se naopak nedostal dovnitř.

Šampaňské pak necháme takto kvasit přibližné 2 týdny.

Pokud bychom nechali směs kvasit déle, vyprchaly by z ní všechny bublinky, stouplo by procento alkoholu a místo šampaňského bychom vyprodukovali bezinkové víno.

Šampaňské po dvou týdnech tedy slijeme do 1,5 litrových flašek, které plníme maximálně do1 litru!

Nenaplňujeme úplně, jelikož šampaňské ve flaškách bude ještě kvasit.

Zavíčkované flašky necháme v chladu kvasit. Čím déle nám šampaňské zraje, tím více cukru se v něm promění v alkohol a tím více bublinkaté bude.

JAK BEZINKY PROSPÍVAJÍ LIDSKÉMU ZDRAVÍ:

Květy černého bezu se používjí při horečce, pomáhájí při nemocech z nachlazení a při chorobách dýchacích cest.

Při kašli, rýmě či zahlenění plic nám pomůže teplý čaj z výluhu bezinkových květů. Bezinka má navíc močopudné účinky, tudíž čaj z jejích výluhů pomůže také při potížích s ledvinami.

Mezi další zdravotní účinky bezinkových květů patří pomoc a úleva při žaludečních nevolnostech a křečích, při žaludeční a střevní kolice. Pomájají také ulevit od menstruačních a neuralgických bolestí a migrény.

Vlažný neslazený čaj z bezinkových květů pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.

Vlažný nálev připravený z květů je možné používat jako kloktadlo při bolestech v krku, chrapotu, začínajícím kašli a při zánětu nebo otoku dásní.

Květ bezu obsahuje mimo jiné vitamíny B a C, které zpevňují cévní stěny, proto jej užíváme při nemocech cév, křečových žilách a hemeroidech.

 

ŠAMPAŇSKÉ Z BEZINEK

ŠAMPAŇSKÉ Z BEZINEK
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.