Tímto chlem, upečeným podle ověřeného receptu mojí nejmilovanější maminky, se zavděčíte každému mlsounovi. A podle mých vlastních zkušeností dokonce i zařeknutým odpůrcům zdravého životního stylu! Díky své vláčné textuře, získáné díky směsi cukety a oleje, se chlebík vyloženě rozpouští na jazyku a chutná téměř jako slaný dort. Jelikož je upečen z bezlepkové pohankové mouky, mohou jej bez obav konzumovat také lidé trpící celiakií či alergií na lepek. Vyzkoušejte chléb s některou z našich pomazánek. Skvěle chutná například s VEGANSKÝM TATARÁKEM nebo ARAŠÍDOVÝM HUMMUSEM.

POHANKOVO-CUKETOVÝ CHLÉB

POHANKOVO-CUKETOVÝ CHLÉB

Ingredience

  • 3 hrnky nahrubo nastrouhané cukety i s kůrou
  • 2 lžičky soli - nejlépe růžové himalájské či mořské, obohacené jódem
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce kokosového, řepkového či rýžového oleje
  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 10g čertvého droždí
  • lžička dědyho bazalkového pesta (či 2 lžičky nasekané čerstvé bazalky)
  • 125 ml vlažné vody – lze použít „vypocená“ voda z cukety
  • na posypání: slunečnicová a dýňová semínka, pistáciové ořechy, hrubá růžová himalájská sůl
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 Nejprve nahrubo nastrouháme omytou cuketu, trošku osolíme a necháme chvilku odležet v míse. Následně z cukety vymačkáme „vypocenou“ vodu.
  2. 2 V pánvi na trošce oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme a pak přidáme cuketu. Restujeme přibližně 5 minut a poté přidáme prolisovaný česnek. Necháme asi tak minutu provonět. Pak vypneme hořák a necháme celou směs vychladnout.
  3. 3 Ve větší míse smícháme pohankovou mouku s droždím, solí, bazalk.ovým pestem a změklým kokosovým olejem. Přidáme vychladlou cuketovou směs, promícháme a přilijeme vodu. Hněteme směs dokud nám nevznikne měkké a vláčné těsto. V případě potřeby přidáme více mouky či vody, tak aby těsto získalo správnou konzistenci.
  4. 4 Formu na chléb vytřeme olejem a přidáme do ní těsto, které rovnoměrně rozetřeme. Takto připravený chléb necháme zhruba půl hodinky vykynout.
  5. 5 Předehřejeme troubu na 250°C. Vykynutý chléb posypeme semínky, oříšky a solí ( dle libosti ) a strčíme do trouby. Chvilku pečeme, až dokud chléb začne na povrchu malinko zlátnout. V té chvíli snížíme teplotu na 190°C, potřeme jen zvrchu vodou ( aby se nám vytvořila křupavá kůrčička ) a pečeme přibližně 30 minut.
  6. 6 To, že je chléb hotový, poznáme tak, že do něj strčíme párátko, na němž po vytáhnutí nezůstane žádné mazlavé těsto. Případně na chléb zaklepeme a pokud zní dutě, je hotov.
  7. 7 Chléb necháme vychladnout a následně si jej vychutnáváme namazaný zdravými pomazánkami zdobený čersvou zeleninkou, dle libosti a obliby.

Vím co jím?

CUKETA
Je asi z 90% tvořena vodou, tudíž se skvěle hodí jako pomocník při hubnutí a detoxifikaci těla. V cuketě nalezneme také významný podíl vlákniny, vitamínů řady B, E a především karoten, který se v těle mění na vitamin A a přispívá k dobré funkci zraku. Dále cukety obsahují užitečné množství hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, železa, mědi a zinku. Důležité je si pamatovat, že jak vláknina, tak většina vitamínů je koncentrována ve slupce plodu. Proto platí – zásadně nikdy neloupat! Dle výše uvedeného výčtu je zřejmé, že cukety jsou přínosnou, nízkokalorickou potravinou vhodnou pro zdravé hubnutí a v kuchyni naleznou široké využití. Zpracovat je můžete jak nastudeno, tak na teplo. Na všechny způsoby chutnají skvěle.
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato!:) Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví. Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak!:)
CIBULE
je prevencí infekčních onemocnění, dezinfikuje dutinu nosní, ústní a hltan, posiluje srdce a krevní oběh, sliznice v žaludku a střevech. Dále cibule snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, pomáhá při poruchách prokrvování, zmírňuje žilní potíže, povzbuzuje chuť k jídlu. Příznivě působí na vlasy, pokožku, nehty a nervy.
ČESNEK
má posilující, čistící a dezinfekční účinky, snižuje krevní tlak, posiluje a upravuje trávení. Je vhodný při nachlazení, katarech hltanu a chronické bronchitidě. Zlepšuje prokrvování, posiluje srdce a krevní oběh, snižuje hladinu tuku v krvi, je prevencí arteriosklerózy a pomáhá při křečových žilách a také zvyšuje schopnost koncentrace. Česnek vložený do úst působí na záněty v dutinách ústní a čelistní, na infikované mandle, bolesti zubů i vnější zánět spojivek. A ještě zbývá vyzdvihnout jeho největší pozitiva: chrání proti upírům a odhání nevítané dotěrné nápadníky…;D
KOKOSOVÝ OLEJ
představuje jednu z mých nejmilovanějších superpotravin, bez které už jednoduše nemohu existovat. Používám jej nejen v kuchyni, ale také namísto tělového krému, kondicionéru do vlasů, jako odstraňovač řasenky, na suché paty, na podrážděnou pokožku po holení anebo jako skvělého pomocníka při hojení ran. Panenský kokosový olej poskytuje nespočetné množství benefitů pro naše zdraví. Pomáhá při trávení, podporuje imunitu, urychluje metabolismus, zpomaluje stárnutí kůže a zlepšuje paměť. Dále pomáhá vstřebávat vápník ze stravy a tak je skvělým pomocníkem při udržování zdravých zubů a kostí. Aby se vám dostalo všech těchto úžasných zdravotních benefitů, které kokosový olej poskytuje, nezapomeňte opět pozorně pročítat etiketu. Dbejte, aby váš kokosový olej byl vyroben šetrnou metodou mokrého mletí nebo rychlého sušení. Dalším důležitým faktorem je, aby byl olej vyráběn z tzv. non-copry, tedy z čerstvého kokosu.
„OLEJ VHODNÝ PRO SMAŽENÍ“ A TEPELNOU ÚPRAVU
Z hlediska zdravé výživy termín jako „olej vhodný pro smažení“ neexistuje. Smažení totiž rozhodně nepatří mezi zdraví prospěšnou formu úprav potravin. Jelikož se však valná většina populace odmítá smažených potravin vzdát, je nutné se alespoň zaměřit na vhodnost a kvalitu tuku, který ke smažení používáme. Měřítkem kvality oleje na tepelnou úpravu je hraniční teplotní bod, při kterém se daný typ oleje začíná přepalovat. Po překročení tohoto teplotního bodu se nenasycené mastné kyseliny v oleji mění na trans nenasycené, které jsou zdraví škodlivé a mají karcinogenní účinky. Nasycené mastné kyseliny mají nejvyšší tepelnou odolnost až 240 °C. Mono-nenasycené mastné kyseliny, mezi které patří i kyselina olejová, mají tepelnou odolnost cca 210 °C. Ve srovnání s nimi poly-nenasycené mastné kyseliny se rozpadají již při zahřátí něco nad 50 °C. Za nejméně škodlivý olej ke smažení osobně považuji rýžový. Jeho tepelná stabilita je celých 215°C, což se dá u rostlinného oleje považovat za velmi vysokou tepelnou odolnost. Řepkový olej má nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a oproti tomu vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin. Dal by se tudíž také zařadit mezi ty „nejvhodnější oleje pro smažení“. Extra panenský olivový olej ke smažení v žádném případě nepoužíváme. Jeho tepelnou úpravou se ničí všechny užitečné antioxidanty zachované lisováním za studena. Slunečnicový olej nedoporučuji už vůbec. Je tepelně velmi nestabilní a jeho konzumace tělu rozhodně neprospívá.
POHANKA
Pohanka je důležitá funkční potravina. Pyšní se vysokou biologickou hodnotou a je nabitá množstvím nutričních hodnot, vitamínů, antioxidantů a cenných flavonoidů. Doporučuje se lidem trpícím jaterním onemocněním, hyperglykémií a také celiakům. Pohanka účinně pomáhá snížit tlak a cholesterol. Díky vysokému obsahu vlákniny se doporučuje při problémech se zácpou a je účinným bojovníkem proti obezitě a žlučovým kamenům. Tato zázračná plodina nadále pomáhá snižovat riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou, rakovinu prostaty, pomáhá k oddálení šedého zákalu a podstatně přispívá ke zlepšení imunitního systému. Díky vysokému obsahu účinného antioxidantu rutinu, konzumací pohanky výrazně přispíváte ke zdraví cév a srdce.
DROŽDÍ
je základní surovinou pro výrobu nadýchaného pečiva, kterému pomáhá vykynout za působení živých organismů. V jednom gramu čerstvého droždí můžeme nalézt až 12 miliard buněk, které jsou schopné bez přístupu vzduchu přeměňovat cukr na alkohol a oxid uhličitý. Droždí je bohaté na vitamíny skupiny B, především B1, B2 a B3, které přispívají ke zdraví pokožky, zklidňují nervy a podporují trávení. Konzumace droždí pomáhá při únavě i nespavosti. Dodává také specifickou chuť a vůni hotovému pečivu a přispívá také k vytvoření křupavé kůrčičky. Droždí je bezlepkové a tudíž vhodné i pro lidi trpící celiakií. Droždí se vyrábí v drožďárnách fermentací, po jejímž dokončení se zbytky melasy a živin z růstového prostředí oddělí na separátorech, kde vznikne kvasničné mléko. Z  tohoto mléka se dále odstraní část vody na vakuových filtrech a droždí se zabalí do požadovaných obalů.
BAZALKA
podporuje trávení, působí proti nadýmání a podporuje vykašlávání.
VODA
pitný režim je naprosto neopomenutelnou problematikou v oblasti zdravého životního stylu. Naše tělo je, v závislosti na věku a pohlaví jedince, z téměř 2/3 tvořeno vodou. Voda je součástí každé buňky našeho těla. V průběhu dne, vlivem našeho metabolismu či různých provozovaných aktivit, vodu z našeho těla odvádíme. Voda odchází z našeho těla močí, stolicí či kůží ve formě potu. A proto je životně důležité ji pravidelně doplňovat, aby byly zajištěny správné funkce našeho těla. Denní doporučená dávka pro normálního aktivního jedince je 0,35l / 10kg. To znamená, že vážíte-li 60kg, měli byste denně vypít 2,1 l vody. Řadíte-li se mezi aktivnější jedince, v závislosti na provozované aktivitě byste měli tento příjem pochopitelně navýšit. Ale ani v případě vody se nic nesmí přehánět. Denní příjem tekutin by nikdy neměl překročit 4l. Takovými extrémy bychom totiž přespříliš zatěžovali ledviny a odváděli nezbytné minerální látky močí z těla ven. V krajním případě by dokonce mohlo dojít k takzvané intoxikaci vodou. U takto intoxikovaného jedince dochází k otoku mozku, což může způsobit jeho smrt.
DÝŇOVÁ SEMÍNKA
Stejně jako všechna semínka se i ta dýňová vyznačují vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin, vitamínů a minerálních látek. Jsou výborným zdrojem zinku a obsahují také značné množství kyseliny listové. Omega 3 mastné kyseliny v nich obsažené našemu tělu dodávají tytéž příznivé účinky jako výše zmíňená lněná semínka. Konzumace dýňových semínek přispívá ke zdraví nehtů a také vlasů, podporuje jejich růst a zamezuje jejich vypadávání. Díky obsahu aminokyseliny tryptofanu, příjem dýňových semínek v potravě ovlivňuje dobrou náladu a podporuje klidný spánek. Tudíž představují skvělou volbu coby večerní svačinka. Některé výzkumy potvrzují, že konzumace dýňových semínke příznivě působí na prostatu, blokuje rakovinné procesy, podporuje činnost ledvin a má močopudné a protizánětlivé účinky. A navíc skvěle doplní a obohatí jakýkoliv nudný a mdlý salát. :)
LÁSKA
je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem… :)  
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

2 thoughts on “POHANKOVO-CUKETOVÝ CHLÉB

  1. Ann Weaver

    I came across your POHANKOVO-CUKETOVÝ CHLÉB – FitWithVero website and wanted to let you know that we have decided to open our POWERFUL and PRIVATE web traffic system to the public for a limited time! You can sign up for our targeted traffic network with a free trial as we make this offer available again. If you need targeted traffic that is interested in your subject matter or products start your free trial today: http://stpicks.com/27 Unsubscribe here: http://pcgroup.com.uy/2a

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.