Tato polévka, vařená podle receptu mého milovaného mumíka, patří mezi jednu z mých nejoblíbenějších vůbec. Díky úžasnému vyvážení chutí lahodné hlívy ústřičné restované na cibulce a česneku, dědyho domácího rajčatového protlaku, brambor z jeho zahrádky a vůni omamné majoránky, chutná mumíkova hlívovka přímo božsky. Mé srdce vždy zaplesá, když v pátek večer dorazím z Prahy domů do Budějc a tahle dobrůtka mě tam čeká na stole. Neznám lepší způsob, jak si zahřát hladové bříško za dlouhých zimních večerů, než-li právě mou oblíbenou hlívovkou. Vyzkoušejte ji a zaručeně mi dáte za pravdu! 🙂

Energetická hodnota potraviny na 100g: 200 kJ

Bílkoviny: 2g

Sacharidy: 8g, z toho jednoduché cukry: 2g

Tuky: 1g, z toho nasycené masné kyseliny: 1g

Vláknina: 1g

MUMÍKOVA HLÍVOVKA

MUMÍKOVA HLÍVOVKA

Ingredience

  • 3 střední cibule
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 500g hlívy ústřičné
  • 300g brambor (mohou být i batáty)
  • lžička papriky
  • vrchovatá lžička sušené majoránky
  • špetka kmínu
  • 400 ml dědyho domácího rajčatového protlaku
  • Sůl - nejlépe růžová himalájská či mořská obohacená jódem
  • 10g ghí másla
  • dědyho chilli
  • 400 ml litru vody

Postup

  1. 1 V hrnci na rozpuštěném kokosovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. 2 Když cibulka začne lehce zlátnout nasypeme na ni červenou papriku, kmín a pečlivě promícháme.
  3. 3 Poté přidáme očištěnou, nakrájenou hlívu ústřičnou, na kostičky nakrájené brambory a na drobné kousky pokrájený česnek.
  4. 4 Pořádně promícháme, zalijeme vodou a rajčatovým protlakem, ochutíme solí a malou lžičkou dědyho chilli a následně necháme polívku 20 – 30 minut vařit na mírném plameni.
  5. 5 Když je hlíva dostatečně měkká vypneme sporák a vmícháme do polívky bohatou lžičku sušené majoránky.
  6. 6 Servírujeme teplé.:)
  7. 7 Dobrou chuť! :)

Vím co jím?

CIBULE
je prevencí infekčních onemocnění, dezinfikuje dutinu nosní, ústní a hltan, posiluje srdce a krevní oběh, sliznice v žaludku a střevech. Dále cibule snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, pomáhá při poruchách prokrvování, zmírňuje žilní potíže, povzbuzuje chuť k jídlu. Příznivě působí na vlasy, pokožku, nehty a nervy.
ČESNEK
má posilující, čistící a dezinfekční účinky, snižuje krevní tlak, posiluje a upravuje trávení. Je vhodný při nachlazení, katarech hltanu a chronické bronchitidě. Zlepšuje prokrvování, posiluje srdce a krevní oběh, snižuje hladinu tuku v krvi, je prevencí arteriosklerózy a pomáhá při křečových žilách a také zvyšuje schopnost koncentrace. Česnek vložený do úst působí na záněty v dutinách ústní a čelistní, na infikované mandle, bolesti zubů i vnější zánět spojivek. A ještě zbývá vyzdvihnout jeho největší pozitiva: chrání proti upírům a odhání nevítané dotěrné nápadníky...;D
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ
PAPRIKA
MAJORÁNKA
KMÍN
RAJČATA
jsou dalším bohatým zdrojem vlákniny, velkého množství vitaminů A, B, B1 a C, dále obsahují draslík, železo a v menším množství také vápník a fosfor. Kromě toho jsou rajčata nabity množstvím důležitých antioxidantů, které tělo chrání před škodlivými volnými radikály. Jejich pravidelná konzumace ( zejména za syrova! ) prospívá pokožce, vlasům, nehtům, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitu. Tyto červené kulaté zázraky mají alkalizující účinek na krev, tkáně a moč. Rajčata jsou úžasným pomocníkem při zvětšené prostatě, především při častém močení. Navíc mají antibakteriální účinky, což znamená, že zvyšují schopnost těla bojovat s infekcemi.
GHÍ MÁSLO
CHILLI
jsou, především díky svým léčebným účinkům, jedním z nejpopulárnějšího koření. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C a obsahují spoustu antioxidantů, flavonoidů. Navíc v nich nalezneme celou řadu chemických sloučenin rostlinného původu, které jsou známé svou prevencí proti nemocím a podporou zdraví a odolnosti organismu. Alkaloid kapsaicin, obsažený v chilli papričkách má antibakteriální, antikarcinogenní, analgetické a antidiabetické vlastnosti. Právě kapsaicin dodává chilli jejich silný, štiplavý a pikantní charakter. Chilli papričky jsou užitečným pomocníkem při hubnutí. Teplo, jež se nashromáždí ve vašem těle po jejich pozření to vyžaduje energii a ta následně spaluje kalorie. Mimo jiné rovněž výrazně pomáhají snížit cholesterol v krvi.
VODA
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato!:) Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví.  Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak!:)
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.