Vloni v létě se nám na zahradě podél domu rozrostla máta v takovém množství, že jí žádný plevel nemohl konkurovat. No a tak bylo třeba ji nějak zúžitkovat. Poté, co nás začali nudit mátové čaje a citronády, rozhodla jsem se trošku zaexperimentovat a zakomponovat tuto omamně vonící bylinku do některého ze svých dezertů. A výsledkem byla tato, z pouze 5ti ingrediencí sestávající lahůdka. Žádná rafinovanými cukry slazená čokoláda se nedá srovnat s touto na jazyku se rozpouštějící, zdravou pochoutkou. 🙂

Energetická hodnota potraviny na 100g: 1272kJ

Bílkoviny: 17g

Sacharidy: 26g, z toho jednoduché cukry: 13g

Tuky: 18g, z toho nasycené mastné kyseliny: 13g

Vláknina: 27g

MÁTOVÉ TRUFFLE

MÁTOVÉ TRUFFLE

Ingredience

  • 150g vypeckovaných datlí
  • 70g za studena lisovaného, BIO panenského kokosového oleje
  • 70g organického nepraženého kakaa
  • + Extra kakao na obalení truflí
  • Vrchovatá hrst čerstvé, nadrobno nasekané máty
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 Vypeckované datle necháme alespoň 15 minut namočené v horké vodě.
  2. 2 Poté scedíme vodu a pečlivě ji z datlí vyždímáme.
  3. 3 Následně vložíme datle spolu se všemi ostatními ingrediencemi do domácího robota a mixujeme tak dlouho, až dokud není směs dokonale hladká a kompaktní.
  4. 4 Přemístíme směs do plastové uzavíratelné nádoby a tu pak vložíme do mrazáku, kde necháme zhruba hodinku ztuhnout.
  5. 5 Když je směs dostatečně tuhá ( Ne však zmrzlá, kontrolujeme! ) začneme pomocí čajové lžičky tvarovat malé kuličky a ty následně obalujeme v extra kakau.
  6. 6 Uskladňujeme v uzavíratelné nádobě v lednici po dobu, odhaduji, maximálně 1 – 2 týdnů.
  7. 7 Mě tak dlouho ještě nikdy nevydržely, tudíž tento fakt nemohu s jistotou potvrdit. :)
  8. 8 Dobrou chuť! :)

Vím co jím?

DATLE
podporují mentální svěžest, čilost a schopnost soustředění, aktivují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách, napomáhají usínání a dobrému spánku. A v kuchyni poslouží jako skvělé a zdravé sladidlo do všech raw dezertů či snídaňové kaše.
KOKOSOVÝ OLEJ
představuje jednu z mých nejmilovanějších superpotravin, bez které už jednoduše nemohu existovat. Používám jej nejen v kuchyni, ale také namísto tělového krému, kondicionéru do vlasů, jako odstraňovač řasenky, na suché paty, na podrážděnou pokožku po holení a nebo jako skvělého pomocníka při hojení ran. Panenský kokosový olej poskytuje nespočetné množství benefitů pro naše zdraví. Pomáhá při trávení, podporuje imunitu, urychluje metabolismus, zpomaluje stárnutí kůže a zlepšuje paměť. Dále pomáhá vstřebávat vápník ze stravy a tak je skvělým pomocníkem při udržování zdravých zubů a kostí. Aby se vám dostalo všech těchto úžasných zdravotních benefitů, které kokosový olej poskytuje, nezapomeňte opět pozorně pročítat etiketu. Dbejte, aby váš kokosový olej byl vždy za studena lisovaný.
ORGANICKÉ NEPRAŽENÉ KAKAO
obsahuje nejvyšší koncentraci antioxidantů ze všech známých potravin na celém světě. Pro představu: Na váhu obsahuje kakao mnohem více antioxidantů, než známé zdraví prospěšné potraviny, jako je například červená řepa, borůvky či kustovnice. Kakao je vytvářeno z kakaových bobů, které jsou doslova nabity množstvím vitamínů, především vitamínu C, minerálních látek, jako je železo, chrom, mangan, zinek, či hořčík a celou řadou antioxidantů. Abychom vytěžili maximum z jeho úžasných schopností a přínosů pro naše zdraví, měli bychom kakao konzumovat v přírodní nepražené formě. Je totiž třeba si uvědomit, že technickým zpracováním kakao přichází o spoustu svých užitečných vlastností. A jak tedy konkrétně konzumací kakaa prospějeme svému zdraví? Kakao pomáhá regulovat hladinu krevního cukru v krvi, správně okysličovat krev a dostává tělo do celkové rovnováhy. Dále napomáhá k udržení správnou funkci imunitního systému, jater, slinivky, pohlavních orgánů a také kůže.  
MÁTA
je osvěžující bylinkou mentholové příchuti, která v sobě ukrývá pestrou škálu léčivých účinků pro lidské tělo. Pomáhá a ulevuje při křečích, především trávicího traktu. Dále napomáhá při trávení potravy tak, že povzbuzuje vylučování trávicích šťáv. A to hlavně žluči, která se významně podílí na trávení tuku v tenkém střevě. V lidském těle působí máta dezinfekčně a patříme-li mezi jedince, u nichž konzumace luštěnin způsobuje značné nadýmání, pomůže tady právě tato zázračná bylinka, která nadýmání zmírňuje. No a co se týká využití máty v kuchyni, i tam je velice úžitečným pomocníkem. Jídlům dodá svěžest, šmrnc a každý pokrm výrazně oživí. Dokonce i obyčejná voda s přídavkem této bylinky chutná o sto procent lépe.
LÁSKA
je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí, na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem…
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.