Jednoduchý recept na chutnou a výživnou přílohu pro ty, kteří už jsou znudění českými bramborami na tisíc způsobů. Maniokový salát je zdravější obdobou šťouchaných brambor zalitých smetanou a notnou dávkou másla. Jeho hlavní ingrediencí jsou manioky, nebo-li cassava. Jedná se o škrobovou plodinu, pocházející až z dalekých končin Jižní Ameriky. Manioky jsou výživově velmi podobné bramborám a coby skvělý zdroj komplexních sacharidů se skvěle hodí do vyváženého, racionálního jídelníčku. Manioky kvěle zasytí, mají nízký glykemický index a jsou vhodné také pro lidí trpící celiakíí či alergií na lepek.

MANIOKOVÝ SALÁT

MANIOKOVÝ SALÁT

Ingredience

  • 2 větší manioky
  • 5 stroužků česneku
  • Několik větviček čertvého rozmarýnu
  • Několik větviček čertvého tymiánu
  • Snítka čertvé petrželky na posypání
  • 1 polévková lžíce kvalitního bio kokosového oleje
  • Sůl - nejlépe růžová himalájská či mořská obohacená jódem
  • Pepř
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 Manioky oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě do měkka.
  2. 2 Mezitím co se nám manioky vaří, rozpustíme v pánvi kokosový olej zlehka na něm orestujeme česnek s větvičkami rozmarýnu a tymiánu.
  3. 3 Uvařené maniky nakrájíme na kostičky a v pánvičce promícháme s orestovanou směsí česneku a bylinek.
  4. 4 Chvilku restujeme tak, aby kostičky manioku nasály vůni a chuť kokosového oleje provoněného bylinkovo-česnekovou směsí.
  5. 5 Na závěr dle chuti osolíme a opepříme a hotový salát posypeme nadrobno posekanou čertvou petrželkou.
  6. 6 Dobrou chuť! :)
  7. 7 Nikdy manioky nevaříme ve slupce, je toxická a

Vím co jím?

MANIOK / CASSAVA
je škrobová plodina, která se pěstuje hlavně v jižní Americe, ale také v tropičtějších oblastech Asie a Afriky. Maniok je velmi bohatý na sacharidy a obsahuje jen titěrné množství tuků. Nalezneme v něm vitaminy skupiny B, vitamin C, hořčík, draslík, železo a vápník. Maniok se připravuje tak, že se jej nejprve zbavíme slupky a následně uvaříme ve vroucí vodě do měkka. Syrový maniok obsahuje jedovatý, pro tělo toxický kyanid, kterého se zbaví právě vařením. Nikdy jej nevaříme i se slupkou, byl by pak nepoživatelný! Maniok je v kuchyni skvěle využitelný jak k výrobě slaných kaší, placek, či pečiva z tapiokové mouky nebo celé řady úžasných dezertů.
ČESNEK
má posilující, čistící a dezinfekční účinky, snižuje krevní tlak, posiluje a upravuje trávení. Je vhodný při nachlazení, katarech hltanu a chronické bronchitidě. Zlepšuje prokrvování, posiluje srdce a krevní oběh, snižuje hladinu tuku v krvi, je prevencí arteriosklerózy a pomáhá při křečových žilách a také zvyšuje schopnost koncentrace. Česnek vložený do úst působí na záněty v dutinách ústní a čelistní, na infikované mandle, bolesti zubů i vnější zánět spojivek. A ještě zbývá vyzdvihnout jeho největší pozitiva: chrání proti upírům a odhání nevítané dotěrné nápadníky…;D
ROZMARÝN
je voňavá bylinka, vyznačující se vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek, která oživí chuť i toho nejnudnějšího jídla. Kromě skvělé chuti, kterou dodá naším pokrmům, s sebou nese také spoustu zdravotních účinků pro naše tělo. Posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat bolesti hlavy a záněty, podporuje růst vlasů a chuť k jídlu.
PETRŽEL
Obsahuje ve všech svých částech silici, (Těkavou látku, která se vyznačuje řadou zdravotních benefitů pro lidské tělo a využívá se proto k výrobě léčiv. S její konzumací by se to však nemělo přehánět, působí totiž dráždivě pro kůži i žaludeční sliznici. Silici si v sobě rostliny vytvářejí coby ochranu před býložravci.) která povzbuzuje zažívací pochody, zvyšuje činnost ledvin, poněkud však dráždí. Lidé se zánětlivými procesy v ledvinách nemají užívat nadměrné dávky, stejně tak těhotné ženy. Petržel  (nať i kořen) pomáhá při močových kamenech, po zánětu prostaty, při menstruačních potížích.
KOKOSOVÝ OLEJ
představuje jednu z mých nejmilovanějších superpotravin, bez které už jednoduše nemohu existovat. Používám jej nejen v kuchyni, ale také namísto tělového krému, kondicionéru do vlasů, jako odstraňovač řasenky, na suché paty, na podrážděnou pokožku po holení anebo jako skvělého pomocníka při hojení ran. Panenský kokosový olej poskytuje nespočetné množství benefitů pro naše zdraví. Pomáhá při trávení, podporuje imunitu, urychluje metabolismus, zpomaluje stárnutí kůže a zlepšuje paměť. Dále pomáhá vstřebávat vápník ze stravy a tak je skvělým pomocníkem při udržování zdravých zubů a kostí. Aby se vám dostalo všech těchto úžasných zdravotních benefitů, které kokosový olej poskytuje, nezapomeňte opět pozorně pročítat etiketu. Dbejte, aby váš kokosový olej byl vyroben šetrnou metodou mokrého mletí nebo rychlého sušení. Dalším důležitým faktorem je, aby byl olej vyráběn z tzv. non-copry, tedy z čerstvého kokosu.
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato!:) Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví. Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak!:)
PEPŘ
Jedno z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě, pepř, je v kuchyni naprosto nepostradatelný. Rozlišujeme pepř černý, bílý anebo také zelený. Pepř je považován za přírodní stimulant. V našem těle stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a zlepšuje tak prokrvení orgánů. Mimo jiné také výrazně pomáhá rychle a snadno strávit potravu. Silice v něm obsažené totiž stimulují produkci slin a trávících šťáv, čímž urychlují a usnadňují trávení jídla. Pepř navíc účinně pomáhá při nadýmání, má lehce dezinfekční účinky a je považován za přírodní afrodiziakum. Snížit dávky pepře v potravě by však měli snížit lidé trpící vysokým tlakem a těhotné ženy, pro něž může působit ve větších dávkách toxicky!
LÁSKA
je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí, na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem… J
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.