Minulý týden jsem během nákupu v Ternu, k mému obrovskému překvapení, v oddělení zeleniny narazila na maniok. Z této škrobové plodiny, jinak známé také pod názvem cassava, pocházející až z dalekých končin Jižní Ameriky,  se dají v kuchyni vykouzlit kdejaké zázraky. Jelikož můj bývalý přítel je původem Brazilec, odnesla jsem si z našeho bouřlivého vztahu řadu tradičních brazilských receptů, které s Vámi budu postupně sdílet.  Recept na manikové rybí koláčky, který popisuji níže, je mým osobním experimentem, který vznikl ještě v průběhu mého pobytu v UK. A to tehdy, když jsem se jednoho krásného dne opět snažila o vytvoření zdravější verze jednoho pokrmu z menu naší restaurace Riddle§Finns. A sice tradičních anglických Fish caků.

Když mi, jednoho klasického anglického, chladného a deštivého dne, Lazzie přinesl domů z restaurace maniok, zvedla se mi nálada o 180°. Měla jsem totiž na celé odpoledne o zábavu postaráno. Vytáhla jsem skripta z restaurace a nalistovala jsem si stránku s ingrediencemi našich Fish caků. Lazie byl vyslán do Waitrose a já začala sestavovat zdravější verzi smažených rybích koláčků.

Ingredience, které mi Lazzie dle instrukcí donesl jsem pečlivě promíchala v misce a vytvarovala z nich malé koláčky a s nadšením se vrhla ještě do přípravy přílohy a salátu.

Ze zbylé cassavy jsem vykouzlila lahodný MANIOKOVÝ SALÁT a aby hotový pokrm vypadal na talíři pestřeji, smíchala jsem ještě několik lístků salátku, promíchala s kousky rajčat a zalila zálivkou z extra panenského olivového oleje, soli a pepře.

A tak nám jeden z řady anglických deštivých dnů, přinesl tento nový netradiční výtvor. Výživnými, zdravými tuky a vitamíny nabité pečené fishcaky.

A zbylo i na mé kolegy z restaurace. „It´s really good, Ragazza!“ pochválil mě Fredie z kuchyně. A to byla ta nejlepší odměna!:)

MANIOKOVÉ RYBÍ KOLÁČKY

MANIOKOVÉ RYBÍ KOLÁČKY

Ingredience

  • 200g na kousky nakrájených čertvých ryb ( mix lososa, bílé a skrvnité tresky )
  • 1 hrnek uvařeného, na kaši rozmačkaného manioku
  • 1 vrchovatá lžíce kvalitního kokosového oleje v bio kvalitě
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička dijónské hořčice
  • 2 vaječné žloutky
  • Snítka čertvého koriandru
  • Snítka čertvé petržele
  • Sůl - nejlépe růžová himalájská či alpská obohacená jódem
  • Pepř
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 V pánvi necháme na mírném plameni rozpustit kokosový olej.
  2. 2 Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, chvíli restujeme a poté přidáme prolisovaný česnek.
  3. 3 Jakmile cibulka začně lehce zlátnout a česnek slabě růžovět, vypneme plamen a odstavíme pánev ze sporáku.
  4. 4 Ve větší míse smícháme na drobné kousíčky nakrájené ryby, maniokovou kaši, kokosový olej, orestovanou cibulku s česnekem, nadrobno nasekané bylinky, hořčici, žloutek, sůl a pepř a pečlivě vše promícháme tak, aby nám vznikla kompaktní směs.
  5. 5 Následně tvarujeme kulaté koláčky a ty skládáme na pečícím papírem vystlaný plech.
  6. 6 Pečeme v troubě předehřáté na 180°C tak dlouho, až dokud nám kůrka koláčku nezačně lehce zlátnout.
  7. 7 Servíjeme buďto samotné, doplněné lehkým salátkem a nebo v kombinaci s MANIOKOVÝM SALÁTEM.
  8. 8 Koláčky chutnají skvěle jak teplé, tak za studena.
  9. 9 Dobrou chuť! :)
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.