Lasagne jsou oblíbenou italskou pochoutkou, kterou zná a miluje snad každý z nás. Prokládané těstovinami z bílé mouky a potírané tučným bešamelem by se však tradiční lasagne rozhodně nedaly zařadit mezi lehké, fit recepty.A tak jsem se rozhodla přijít na způsob, jak ukuchtit odlehčenou vegetariánskou verzi této tučné, kalorické bomby.

Plátky těstovin jsem nahradila plátky pečených lilků, boloňskou omáčku chutnou rajčatovou salsou, proložila lístky čertvé bazalky a namísto bešamelu použila lehkou, italskou mozzarelu z Mozzarellartu.

Následně nechala na chvilinku zapéct tak, aby se mozzarella pěkně rozpustila a pak servírovala doplněné oříškovými BULKAMI DANA VEGANA.

Zdravá, lehká a výživná večeře, nabitá vitamíny a plnohodnotnými bílkovinami uspokojila naše hladová bříška a nabila nás energií na dlouhý a příjemný večer. Mňami. 🙂

 

Energetická hodnota potraviny na 100g: 321kJ

Bílkoviny: 4g

Sacharidy: 6g, z toho jednoduché cukry: 2g

Tuky: 4g, z toho nasycené masné kyseliny: 3g

Vláknina: 2g

LILKOVÉ VEGETARIÁNSKÉ „LASAGNE“

LILKOVÉ VEGETARIÁNSKÉ „LASAGNE“ Doba přípravy: 10 minut Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 větší lilky ( asi 800g )
  • 1 čajová lžička másla ghí
  • 2 střední cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 4 velká rajčata ( asi tak 400g )
  • 150g kvalitního, nejlépe domácího rajčatového protlaku
  • 1 čajová lžička, pokud možno domácího, bazalkového pesta
  • hrst sušeného provensálského koření
  • 3 ks kvalitní italské mozzarelly ( lze použít i light )
  • hrst čertvé bazalky
  • sůl dle chuti - nejlépe růžová himalájská či alpská s přidaným jódem
  • LÁSKA

Postup

  1. 1 Pečlivě umytý a osušený lilek nakrájíme podélně na co nejtenčí plátky.
  2. 2 Jednotlivé plátky rozložíme na pečícím papírem vystlaný plech, každý plátek lehce posolíme a posypeme provensálským kořením.
  3. 3 Peču v troubě předehřáté na 180°C přibližně 15 minut do změknutí.
  4. 4 Mezitím, co nám lilek v troubě měkne, se vrhneme na přípravu jednoduché rajčatové salsy.
  5. 5 V menším hrnci rozpustíme ghíčko, přidáme cibulku a restujeme tak dlouho, až dokud nám nezačne lehce sklovatět.
  6. 6 Poté přidáme prolisovaný česnek a za občasného míchání necháme provonět.
  7. 7 Následně přidáme na malinké kostičky nakrájená rajčata, chvilku restujeme a pak zalijeme rajčatovým protlakem.
  8. 8 Vmícháme lžičku bazalkového pesta, dle chuti osolíme a necháme cca 5 minut bublat na slabém plameni.
  9. 9 Jakmile je salsa hotová, nakrájíme si mozzarellu na zhruba půl centimetrové plátky.
  10. 10 Připravíme si vhodný pekáček či zapékací mísu, vytáhneme z trouby hotové lilky a pustíme se do konečné fáze příprav.
  11. 11 Dospod nádoby navrstvíme vedle sebe změklé lilky, na ně poklademe hotovou salsu, ozdobíme čertvou bazalkou a zakryjeme plátky mozzarelly.
  12. 12 Stejným způsobem pokračujeme tak dlouho, dokud nám všechny připravené ingredience nezmizí.
  13. 13 Navrch zakryjeme okrajovou částí lilku a pečeme v troubě po dobu několika minut, dokud se mozzarella nerozpustí.
  14. 14 Servírujeme ozdobené čerstvou bazalkou doplněné domácím chlebíkem či OŘECHOVÝMI BULKAMI PODLE DANA VEGANA.
  15. 15 Pro zjemnění chuti a přidání další dávky zdravotních benefitů, můžete zalít troškou kvalitního extra panenského olivového oleje.
  16. 16 Dobrou chuť! :)

Vím co jím?

LILEK
je přibližně z 89% tvořen vodou, tudíž obsahuje naprosté minimum kalorií. Dá se proto využít coby skvělý pomocník hubnutí. Kromě toho je lilek nabitý celou řadou vitamínů a látek, které podporují imunitu a přispívají ke správnému trávení. Díky vysokému obsahu vitamínů ( konkrétně A, B, C, E, K a betakarotenu ) a minerálních látek, (vápník, draslík, železo, hořčík, fosfor, sodík, zinek, měď, mangan ) působí lilek jako skvělá prevence proti řadě civilizačních onemocnění, čistí krev a játra, udržuje zdravou a pevnou pokožku a chrání buňky před volnými radikály. Vláknina v lilku zajistí pravidelné vyprazdňování a napomáhá snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.
MÁSLO / GHÍ
Přestože je máslo zdrojem nepřátelských nasycených mastných kyselin, které zvyšují cholesterol v krvi a mívají často nepříznivý dopad na celkový zdravotní stav člověka, nepřeháníme-li to s nimi, mohou našemu zdraví naopak velmi prospět. I samotný cholesterol je pro tělo nezbytný. Pomáhá nám udržovat buněčné membrány, produkovat hormony a v kombinaci se sluncem vytvářet důležitý vitamin D. Tudíž je třeba si uvědomit, že tuk rozhodně není nepřítelem zdravého životního stylu. Ve vyváženém jídelníčku by samozřejmě měli převažovat tuky rostlinné, ale tím, že si dáte na chléb kousíček másla, nebo necháte malou kostičku rozpustit na ve slupce uvařených bramborách, rozhodně nic nezkazíte! Co se smažení týká, mezi nejvhodnější tuky k této formě úpravy surovin bych doporučila máslo ghí. Jedná se o přečištěné či přepuštěné máslo. Ghí voní jako máslo, chutná jako máslo, na rozdíl od másla se však vyznačujeme zcela jinými vlastnostmi. Nepřepaluje se, neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, nemusí se chladit a vydrží vám v ledničce až rok! Ghí je považováno za superpotravinu, která s sebou nese celou řadu zdravotních benefitů pro lidské tělo. Ghí pomáhá posilovat organismus, podporuje mozkovou činnost a prodlužuje život. Přepuštěné máslo v lidském těle aktivuje zažívací procesy, pomáhá tedy zlepšit přijímání potravy. Podporuje činnost žaludku a tvorbu žlučových kyselin, a také nervovou soustavu a léčbu nervových onemocnění. Při přípravě je zásadní, že díky přepuštění dochází k oddělení tuku od pevných mléčných částic. Jako vhodnou výživovou alternativu ho tak mohou využívat i lidé s alergií na laktózu. Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky. Ghí si i po přepuštění zachovává vitaminy A, E a minerály jako draslík, hořčík, železo a kromě toho dodá jídlu karamelovou chuť i příjemnou vůni.
CIBULE
je prevencí infekčních onemocnění, dezinfikuje dutinu nosní, ústní a hltan, posiluje srdce a krevní oběh, sliznice v žaludku a střevech. Dále cibule snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, pomáhá při poruchách prokrvování, zmírňuje žilní potíže, povzbuzuje chuť k jídlu. Příznivě působí na vlasy, pokožku, nehty a nervy.  
ČESNEK
má posilující, čistící a dezinfekční účinky, snižuje krevní tlak, posiluje a upravuje trávení. Je vhodný při nachlazení, katarech hltanu a chronické bronchitidě. Zlepšuje prokrvování, posiluje srdce a krevní oběh, snižuje hladinu tuku v krvi, je prevencí arteriosklerózy a pomáhá při křečových žilách a také zvyšuje schopnost koncentrace. Česnek vložený do úst působí na záněty v dutinách ústní a čelistní, na infikované mandle, bolesti zubů i vnější zánět spojivek. A ještě zbývá vyzdvihnout jeho největší pozitiva: chrání proti upírům a odhání nevítané dotěrné nápadníky…;D  
RAJČATA
jsou dalším bohatým zdrojem vlákniny, velkého množství vitaminů A, B, B1 a C, dále obsahují draslík, železo a v menším množství také vápník a fosfor. Kromě toho jsou rajčata nabity množstvím důležitých antioxidantů, které tělo chrání před škodlivými volnými radikály. Jejich pravidelná konzumace ( zejména za syrova! ) prospívá pokožce, vlasům, nehtům, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitu. Tyto červené kulaté zázraky mají alkalizující účinek na krev, tkáně a moč. Rajčata jsou úžasným pomocníkem při zvětšené prostatě, především při častém močení. Navíc mají antibakteriální účinky, což znamená, že zvyšují schopnost těla bojovat s infekcemi.
MOZARELLA
je typický italský, čerstvý, přírodní, nezrající sýr, který se vyrábí z bůvolího či kravského pasterizovaného mléka. Mléko se sráží za pomoci přírodního syřidla. Vzniklá sýřenina se dále paří a stává se z ní hmota složená z mnoha táhnoucích se vrstev. Z výsledné hmoty se pak za pomoci strojů tvarují koule požadované hmotnosti. Následně se nechávají vychladit a balí se do sáčků naplněných slaným nálevem. Mozzarella je jedním z nejdietnějších sýrů vůbec. Obsahuje jen velmi málo tuku a soli. Navíc je velmi snadno stravitelná pro tělo a obsahuje značné množství vápníku, který je v této pro lidské tělo velmi dobře vstřebatelný a využitelný. Tento výborný, lehký a chutný sýr se dá v kuchyni využít na spoustu způsobů. Můžeme jím obohatit saláty, pizzu či servírovat nakrájené na plátky s cherry rajčátky, čerstvou bazalkou, zalité kvalitním extra panenským olivovým olejem.
BAZALKA
podporuje trávení, působí proti nadýmání a podporuje vykašlávání. Tato úžasná, voňavá bylinka ozvláštní, osvěží a vylepší každý pokrm.
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato!:) Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví. Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak!:)
EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ
je nejkvalitnějším produktem, vyráběným ze zastudena lisovaných, (do 50ti °C ) vypeckovaných, na kaši rozdrcených oliv. Tímto způsobem se zachovávají všechny vitamíny, antioxidanty a některé esenciální oleje. Extra panenský olivový olej neprochází žádnou chemickou úpravou. Jen takto vyrobený olej má nárok používat označení extra panenský. Olivový olej je velmi dobře stravitelný, nezatěžuje organismus, pomáhá snižovat škodlivý LDL cholesterol v krvi, má blahodárný vliv na zažívací trakt a pomáhá snadněji udržet nižší hmotnost těla. Díky vysokému obsahu antioxidantů se jeho konzumace doporučuje coby prevence proti různým druhům rakoviny a revmatoidní artritidě.
LÁSKA
je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem… J  
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.