Tahle slaďoučká dobrota vznikla při příležitosti jedné z řady našich tématických párty, při nichž se vydáváme do různých krajů světa a zkoušíme jejich tradiční recepty. Tentokrát jsme se vydali do Karibiku a coby sladkou tečku za naší tradiční „žranicí“, jsme se rozhodli vyzkoušet co nejzdravější verzi typického Karibian black cake. Během přípravy a přidávání jednotlivých dezertů jsem několikrát vyjekla zaskočením, kolik potřebných ingrediencí jsem zapomněla koupit. No a tak jsme s Bety pekly, jako když kočička a pejsek vařili dort. No a nebýt Bety a její chytré kuchařky, tento recept by nikdy nebyl zapsán. Což by byla veliká škoda, jelikož servírovaný s FITHWITHVERO DOMÁCÍM PRIBINÁČKEM, by jistě neměl v Karibiku konkurenci! 🙂

Energetická hodnota potraviny na 100g: 1331kJ

Bílkoviny: 5g

Sacharidy: 49g, z toho jednoduché cukry: 21g

Tuky: 10g, z toho nasycené masné kyseliny: 7g

Vláknina: 4g

KARIBSKÝ BLACK CAKE

KARIBSKÝ BLACK CAKE

Ingredience

  • 100g hrozinek
  • 100g sušených brusinek
  • 100g sušených švestek
  • 75ml rumu
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu + v něm namočený vanilkový lusk
  • 80g kokosového oleje
  • 250g špaldové mouky
  • 4 vejce
  • 1,5 čajové lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého muškátového oříšku
  • Troška nastrouhané kůry z limetky
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 Sušené ovoce zalijeme rumem a necháme uležet v uzavíratelné nádobě alespoň 8 hodin, nejlépe přes noc.
  2. 2 Následujícího dne rozmixujeme směs změklého ovoce s rumem a javorovým sirupem v kuchyňském robotu na jemnou, kompaktní hmotu.
  3. 3 Mouku smícháme s kypřícím práškem a pečlivě promícháme s ovocnou směsí, změklým kokosovým olejem, skořicí, muškátovým oříškem, vaječným žloutkem a nastrouhanou limetkovou kůrou.
  4. 4 Vaječné bílky vyšleháme v pevný sníh a ten pak opatrně vmícháme do připraveného těsta.
  5. 5 Následně celou směs nalijeme do pečícím papírem vystlané dortové formy, rovnoměrně rozetřeme a pečeme v troubě předehřáté na 160°C 30 - 40 minut.
  6. 6 Koláč je hotový, jakmile do jeho středu píchneme vidličkou a vytáhneme ji téměř čistou.
  7. 7 Koláč necháme mírně vychladnout, nakrájíme jej na trojúhelníčky a můžeme servírovat.
  8. 8 Skvěle chutná například v kombinaci s domácím pribináčkem. Recept najdete v sekci Snídaně.:)
  9. 9 Dobrou chuť! :)

Vím co jím?

ROZINKY
jsou sladkou a výživnou svačinkou, vhodnou spíše jako malý přídavek do dezertů, oříšků, salátů či do jogurtu. Coby zdroj jednoduchých cukrů se hodí jako skvělá svačinka před nebo po cvičení. Před fyzických výkonem Vám poslouží coby rychlý zdroj energie a po tréninku Vám pomohou doplnit vyčerpaný glykogen zpět do svalů a jater. Rozinky jsou plné antioxidantů, minerálních látek a obsahují také vitaminy A a E. Za zmínku stojí také jejich pozitivní vliv na metabolismus a trávení. V porovnání s běžným cukrem nabitým prázdnými kaloriemi, jsou rozinky jasným vítězem, nejen co se týká našeho celkového zdraví, ale taktéž našeho chrupu a vlivu na jeho kazivost.
BRUSINKY
jsou bohatým zdrojem vitamínu C, E a také vlákniny a celé řady antioxidantů. Díky obsahu těchto a ještě mnoha dalších tělu prospěšných látek, jsou brusinky jedním z nejúspěšnějších bojovníků proti zánětům močových cest. Jejich konzumací mimo jiné zlepšíte celkovou funkci imunitního systému, ochráníte tělo před vznikem kardiovaskulárních onemocnění, zubního kazu, proti vysokému tlaku a také nádorovému onemocnění. Vzhledem k vysokému procentu živin a obrovskému množství antioxidantů a jejich účinků pro tělo se tyto malé červené plody, stejně tak jako kustovnice, moruše či borůvky, řadí mezi superpotraviny. Tedy potraviny, které se vyznačují velkým množstvím důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny, minerály, blahodárně účinkují na imunitní systém a mají antioxidační účinky.
ŠVESTKY
obsahují velké množství vlákniny, která ve střevech působí jako kartáč, čímž pomáhá účinnému vyprazdňování. Proto jsou švestky úžasným pomocníkem při zácpě. Ve švestkách najdeme také řadu vitamínů, především skupiny B a některé minerální látky, především měď a zinek. Švestky účinně působí při detoxikaci těla. Čistí játra, ledviny, pomáhají vyloučit přebytečnou vodu z těla a navíc zvyšují odolnost proti stresu. Pravidelná konzumace švestek Vám pomůže zahnat sklon k depresím, nervozitu i špatnou náladu.  
RUM
je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny, který dodá dezertům skvělou chuť a nádech.  
JAVOROVÝ SIRUP
se získává zahuštěním mízy cukrového javoru. Obsahuje z větší části sacharózu, v menší míře pak také glukózu a fruktózu. Dále v něm nalezneme řadu minerálů, jež podporují imunitu a obranyschopnost těla. Navíc v sobě ukrývá 54 prospěšných sloučenin. Některé z nich mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a pomáhají tak chránit tělo proti rakovině, cukrovce a bakteriálním onemocněním. Čím je sirup řidší a světlejší, tím je kvalitnější. Co se týče kvality, při výrobě se známkuje velkými písmeny, A, B, C nebo D. Nejvyšší kvalitou se pak pyšní sirup s označením Grade A, chuťově nejjemnější a nejsvětlejší druh. Javorový sirup oplývá celou řadou cenných léčebných účinků. Pomáhá při detoxikaci organismu a používá se jako podpůrný prostředek při nejrůznějších čisticích kúrách.
KOKOSOVÝ OLEJ
představuje jednu z mých nejmilovanějších superpotravin, bez které už jednoduše nemohu existovat. Používám jej nejen v kuchyni, ale také namísto tělového krému, kondicionéru do vlasů, jako odstraňovač řasenky, na suché paty, na podrážděnou pokožku po holení anebo jako skvělého pomocníka při hojení ran. Panenský kokosový olej poskytuje nespočetné množství benefitů pro naše zdraví. Pomáhá při trávení, podporuje imunitu, urychluje metabolismus, zpomaluje stárnutí kůže a zlepšuje paměť. Dále pomáhá vstřebávat vápník ze stravy a tak je skvělým pomocníkem při udržování zdravých zubů a kostí. Aby se vám dostalo všech těchto úžasných zdravotních benefitů, které kokosový olej poskytuje, nezapomeňte opět pozorně pročítat etiketu. Dbejte, aby váš kokosový olej byl vyroben šetrnou metodou mokrého mletí nebo rychlého sušení. Dalším důležitým faktorem je, aby byl olej vyráběn z tzv. non-copry, tedy z čerstvého kokosu.
ŠPALDOVÁ MOUKA
je na tom, co se přínosu pro naše zdraví týče, o mnoho lépe, než obyčejná bílá pšeničná mouka. Ta je mimo jiné vyrobena z genetický vyšlechtěné pšenice, namleté ze zrn zbavených klíčků i obalů. Právě v klíčích a obalech pšenice se však skrývá nejvíce živin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Tudíž bílá mouka pro nás z hlediska výživy představuje pouze prázdné kalorie, a jelikož neobsahuje téměř žádnou vlákninu a má nízký glykemický index, budeme se po její konzumaci cítit zase brzy hladoví. Oproti tomu špalda je zpracována celá, tudíž obsahuje značné množství vlákniny, vitamín B a je navíc skvělým zdrojem jak komplexních sacharidů, tak bílkovin. A díky vyššímu obsahu lepku, než se nachází například v celozrnné žitné mouce, je pravděpodobně tou nejvhodnější moukou na pečení. Takže pokud Vám nevadí lepek a chcete, aby Vaše pečivo bylo krásně nadýchané, použijte špaldovou mouku, případně ji s pohankovou nakombinujte minimálně v poměru 2:1, špaldová: pohanková.  
VEJCE
je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin. Vaječný bílek je považován za takzvanou referenční bílkovinu, což znamená, že obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin ve správném poměru. Proto bílkoviny z vajíčka, jsou ze všech potravin tělem nejlépe využity a vstřebány. Bílkoviny jako takové, jsou nezbytné pro budování, udržení a opravu našich tělesných tkání. Což se týká jak naší pokožky, tak i všech vnitřních orgánů a svalů. Bílkoviny patří mezi hlavní složky imunitního systému a hormonů. Vejce také obsahují barviva lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro zdraví očí a cholin, který je nezbytný pro správnou funkci mozku, nervového a kardiovaskulárního systému. Vejce jsou superzdravou funkční potravinou. To vše ovšem jen za předpokladu, že pocházejí z ekologického chovu či z volného výběhu. Vejce z volného výběhu se liší barvou vaječného žloutku. Slepice, které se pasou volně, snášejí vejce se zářivě oranžovým žloutkem. Zakalený, světlý žloutek mají vejce slepic, které jsou chovány v klecích. Tyto vejce není vhodné zařazovat do zdravého a vyváženého jídelníčku.  
KYPŘÍCÍ PRÁŠEK
je suché chemické kypřidlo používané ke zvětšení objemu a odlehčení textury pečiva, které funguje na principu uvolňování oxidu uhličitého do těsta acidobazickou reakcí, čímž vznikají v těstě bublinky a to se tak nakypřuje. Kypřící prášek je složen s jedlé sody a „plnidla“, což je buď škrob anebo mouka. Jedlá soda tělu ani neuškodí a ni neprospěje. Co ovšem pro naše zdraví je přidaný disfosforečnan disodý, který se přidává pro lepší efekt kypřícího efektu. Za jeho přítomnosti vznikají bublinky oxidu uhličitého i během pobytu v troubě a dávají buchtě ještě nadýchanější efekt. Pečivo tudíž díky němu bude nadýchané, avšak naše zdraví může při nadměrné konzumaci výrobků s fosfáty chřadnout. Vyšší příjem disfosforečnanu disodý narušuje rovnováhu fosforu a vápníku v těle, což může vést k narušení růstu a stavby kostí a zubů. Proto raději doporučuji kupovat kypřící prášek bez fosfátů.
SKOŘICE
je populární koření považované za přírodní medicínu mající blahodárné účinky na organismus. Skořice odstraňuje bolesti svalů a kloubů, pomáhá účinně bojovat proti revmatu, infekci a dokonce také celulitidě. V kombinaci s medem pomáhá vyléčit chřipku či angínu a je skvělým pomocníkem při nachlazení a kašli. Kromě jiného pomáhá skořice zlepšit paměť a koncentraci. Připisují se jí také léčivé účinky při onemocnění rakovinou. Skořice má schopnost zastavit rozšiřování nežádoucích rakovinových buněk tím, že k nádoru nepustí dostatek živin a kyslíku. Toto voňavé tmavě-hnědé koření navíc pomáhá zmírňovat menstruační potíže, ředí krev a pomáhá lidem trpícím na na studené ruce a nohy.  
MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK
Muškátový oříšek je léčivé koření s protizánětlivými účinky, jež pomáhá při revmatismu. Velice úžitečný je také v případě, že trpíte zažívacími potížemi či křečemi v trávicím ústrojí. Muškátový oříšek podporuje trávení, léčí průjem a zabraňují zvracení. Lidé se srdeční slabostí či jinými srdečními poruchami a těhotné ženy by se měli muškátovému oříšku vyhýbat, látky v něm obsažené totiž působí na hladké svalstvo. Při používání muškátového oříšku si musíme dát velký pozor na dávkování - ne více než 1 čajovou lžičku. Muškátový oříšek je silné narkotikum a ve vyšších dávkách působí toxicky!  
CITRON / LIMETKA
posiluje imunitní systém, vaziva, vlasy a nehty. Dále stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a šťáv, zlepšuje stav bílkovin v těle a podporuje využití železa. Limetka aktivuje metabolismus vápníku, posiluje cévy, podporuje růst buněk, zastavuje krvácení z dásní a pomáhá při snižování váhy.    
LÁSKA
je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem…  
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.