Neovladatelná „chuť na něco“

Chuť na něco. Ten obecně známý pocit, kdy bychom pro kus dobrého žvance byli schopni jít klidně i přes mrtvoly. Ať už jsou naší oblíbenou neřestí křupavé slané brambůrky, sladké sušenky, makové koláče nebo šlehačkové dorty. Všechny tyto „dobrůtky“ mají něco společného: následný pocit viny, výčitky a nekontrolovatelné přibývání na váze. Odkud se však ty neovladatelné chutě berou, co je způsobuje, jak jim zabránit a naučit se je ovládat?

Jezte více, jezte častěji, žijte zdravě, žijte šťastněji

Tajemství úspěšného boje proti nezvladatelným návalům hladu a chutí je prostší než by se mohlo zdát. Pro naše hladové krky se v tomto případě nabízí velice přívětivé řešení: Nejde pouze o to, zaměřit se na množství jednotlivých jídel, která v průběhu dne sníme. Měli bychom se soustředit také na frekvenci. Jíte-li víckrát denně, přičemž se cítíte neustále plní, je mnohem méně pravděpodobné, že vás přepadnou chutě na sladké. Podívejme se na jedince, který jí standardně 3 jídla denně: snídani, oběd a večeři. V tomto případě se nabízí možnost, že chutě na sladké jsou způsobeny nízkou hladinou cukru v krvi, což se následně projeví neovladatelnou chutí na sladké! Jezením 5 – 6x denně tedy efektivně nahradíte svojí „přejídací svačinku“ něčím zdravým a předpřipraveným.

Přijímáme-li ve stravě více kalorií, než je naše tělo schopno spotřebovat, pochopitelně se to odrazí na naší váze a začneme přibírat. Tudíž pokud jste na dietě a snažíte se shodit nějaké to kilo, zkuste jíst víc! Tím nemyslím přijímat více kalorií, ale napumpovat množství, tedy objem přijímané potravy s nižší kalorickou hodnotou. Například namísto oblíbené čokolády si dopřejte velké množství salátu namixovaného s oblíbeným zdrojem komplexních sacharidů, jako je celozrnná rýže, čočka, fazole či quinoa. Takový pokrm vám poskytne stejné množství kalorií jako zmíněná čokoláda a přitom zaplní vaše útroby 4x více a navíc poskytne tělu spoustu nezbytných živin a vitaminů. Také vzniklá energie bude následně v těle využita mnohem efektivněji. Nízkokalorické jídlo vás tedy nejen více naplní, ale na rozdíl od zmiňované čokolády dodá vašemu tělu vše, co potřebuje ke správnému fungování.

Pocit hladu je vyvolaný vypuštěním hormonu ghrelin. Ten signalizuje mozku, že je čas na sváču. Hladina ghrelinu je nejvyšší před jídlem a klesá, když jsme nasyceni. Výzkum dokázal, že hladina ghrelinu je znatelně nižší u lidí, kteří dostatečně odpočívají, než u jedinců, kteří mají nedostatek spánku. To tedy znamená, že chutě na sladké jsou častější a intenzivnější u těch, kteří trpí nedostatkem spánku. Snaž se proto zorganizovat svůj den tak, aby ti zbylo požadovaných 8 hodin na zdravý spánek.:)

Vláknina

Vláknina v sobě nese celou řadu zdravotních přínosů pro naše tělo. Za zmínku stojí především její úžasné sytící schopnosti, díky nimž se dá vláknina považovat za jednoho z nejužitečnějších spojenců v boji proti hladu a přejídání. Jídlo obsahující velké množství vlákniny tráví naše tělo mnohem déle, čímž nás udržuje spokojené a syté na výrazně delší dobu. Kromě vysokých sytících vlastností má vláknina i další benefity. Vyšší obsah vlákniny ve stravě napomáhá zpomalovat odbourávání živin v tenkém střevě, čímž zamezuje zvyšování cholesterolu i reakci inzulínu na glukózu, která se vlivem vlákniny v krvi zvyšuje postupně a výrazně nekolísá. V důsledku toho se zpomaluje uvolňování energie jídla. Z čehož vyplývá, že tam, kde nezdravé svačinky způsobí velký nárůst hladiny cukru v krvi, projevující se právě neovladatelnou chutí na sladké, zázračná vláknina pomáhá těmto záchvatům předcházet. A to tak, že hladinu cukru v krvi vyrovnává. Jídlo s vysokým obsahem vlákniny může tak vysokou měrou přispět k nenásilné redukci porcí následujících jídel či „chutí na něco malého.“

Přeskakuj svačinky

Pokud jste jedním z těch, kteří se zkrátka neobjedou bez malé, „dlouhýdenspestřující“ svačinky mezi jídly, vydejte se alespoň cestou menšího zla. Namísto tabulky čokolády či několika nezdravých sladkých sušenek si dopřejte kousek ovoce či proteinový nápoj. Cukrů v ovoci není třeba se obávat. Ovoce nám, kromě rychlé dodávky energie, poskytne spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny. Žádné prázdné kalorie, které bychom našli v kostce cukru. Dáme-li si ovoce v kombinaci s potravinou obsahující bílkovinu či zdravý tuk, snížíme následnou reakci inzulínu, která by jinak mohla způsobit, že bychom se v krátkém čase opět cítili hladoví.

Hlad je převlečená žízeň!:)

Je extrémně běžné, že si náš mozek často plete pocit žízně s pocitem hladu. Tudíž má rada zní: Jakmile cítíš, že na tebe jdou chutě, popadni skleničku vody či objemný hrnek zeleného čaje. I když se následně stále cítíš hladový, pokus se počkat 15 – 20 minut, čímž umožníš tělu uvědomit si, že je spokojeno. Vyzkoušej stejný trik také po každém jídle. Ačkoliv žaludek už pod náporem vydatného oběda minimálně dvojnásobně zvětšil svůj objem, do mozku se tato informace dostane až s cca. dvacetiminutovým zpožděním. Tudíž i v tomto případě platí známé pořekadlo: Trpělivost přináší růže. Tedy v tomto případě: pocit v bříšku jako v pokojíčku a žádné problémy nasoukat se do oblíbených džínů.:)

Vaše Vero

JAK PŘEKONAT CHUTĚ NA SLADKÉ

JAK PŘEKONAT CHUTĚ NA SLADKÉ
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.