Fitwithvero čočkovka je překvapivě velmi chutnou kombinací mrkve a červené čočky. Červená čočka je jednou z pro tělo nesnadněji stravitelných luštěnin. Patří mezi velmi bohaté zdroje bílkovin, vlákniny, vitamínu B-6, železa a mnoha dalších minerálních látek. V kombinaci s Fitwithvero podomácku pečenými chlebíčky poskytne Vašemu tělu kompletní a skvěle vyvážený poměr všech 8 esenciálních aminokyselin. A díky mrkvičce v ní obsažené budete navíc vidět jako ostříž! 🙂

Energetická hodnota potraviny na 100g: 619 kJ

Bílkoviny: 8g

Sacharidy: 24g, z toho jednoduché cukry: 5g

Tuky: 2g, z toho nasycené masné kyseliny: 1g

Vláknina: 2g

FITHWITHVERO ČOČKOVKA

FITHWITHVERO ČOČKOVKA

Ingredience

  • 1 malá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 150g mrkve
  • 2 bobkové listy
  • 100g červené čočky
  • Sůl - nejlépe růžová himalájská či mořská obohacená jódem
  • 1 čajová lžička kari nebo kurkumy
  • Troška kokosového oleje na osmažení cibulky
  • 1 PL extra panenského olivového oleje
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 V hrnku na trošce kokosového oleje či másla ghí mírně orestuji nadrobno nakrájenou cibulku s nasekaným česnekem.
  2. 2 Jakmile cibulka začně lehce zlátnout a česnek slabě růžovět, přidám nahrubo nastrouhanou mrkev a několik minut retuji na mírném plameni..
  3. 3 Poté přisypu do hrnku červenou čočku, zaliji vodou, osolím a přidám bobkový list.
  4. 4 Vařím tak dlouho, dokud čočka zcela neabsorbuje všechnu vodu.
  5. 5 Po uvaření by čočka měla být zcela změklá, až rozvařená na kaši. Pokud je stále tvrdá na skus, přiliji ještě trochu vody.
  6. 6 Na závěr do hotové směsi přidám lžičku kurkumy a vše rozmixuji tyčovým mixérem.
  7. 7 Pokud máte rádi kousky, nemusíte mixovat úplně do jemna.
  8. 8 Hotovou čočkovku zalijeme extra panenským olivovým olejem a můžeme přidat ještě na kolečka nakrájené zelené olivy.
  9. 9 Takto obohacená pomazánka chutná ještě mnohem lépe.
  10. 10 Dobrou chuť! :)

Vím co jím?

CIBULE
je prevencí infekčních onemocnění, dezinfikuje dutinu nosní, ústní a hltan, posiluje srdce a krevní oběh, sliznice v žaludku a střevech. Dále cibule snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, pomáhá při poruchách prokrvování, zmírňuje žilní potíže, povzbuzuje chuť k jídlu. Příznivě působí na vlasy, pokožku, nehty a nervy.
ČESNEK
má posilující, čistící a dezinfekční účinky, snižuje krevní tlak, posiluje a upravuje trávení. Je vhodný při nachlazení, katarech hltanu a chronické bronchitidě. Zlepšuje prokrvování, posiluje srdce a krevní oběh, snižuje hladinu tuku v krvi, je prevencí arteriosklerózy a pomáhá při křečových žilách a také zvyšuje schopnost koncentrace. Česnek vložený do úst působí na záněty v dutinách ústní a čelistní, na infikované mandle, bolesti zubů i vnější zánět spojivek. A ještě zbývá vyzdvihnout jeho největší pozitiva: chrání proti upírům a odhání nevítané dotěrné nápadníky…;D
MRKEV
je především bohatým zdrojem betakarotenu, provitaminu, který se v těle mění na vitamín A. Právě vitamín A se podílí na zajištění kvality našeho zraku a také ochraně buněk proti virům a bakteriím. Mrkev dále obsahuje také značné množství selenu, který se výrazně podílí na správné funkci imunitního systému. Tato křupavá, nasládlá zásobárna vitamínů se na rozdíl od většiny zeleniny doporučuje konzumovat vařená. Mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, které v těle komplikují přeměnu betakarotenu na vitamin A. Povařením mrkve stěny mrkve povolí a zakápneme-li mrkvičku troškou kvalitního rostlinného oleje, dokáže náš organismus přeměnit betakaroten ještě efektivněji.
BOBKOVÝ LIST
Je koření, které nejenže dodává pokrmům mnohem lepší chuť, ale také přináší tělu řadu léčivých účinků. Coby zdroj spousty vitamínů, minerálních a mnoha dalších tělu prospěšných látek, pomáhá podporovat imunitní systém, podporuje prokrvení končetin, pročišťuje močové cesty, pomáhá odstraňovat migrény, bolesti kloubů a detoxikuje organismus. A to vše je pouze zkráceným výčtem léčivých účinků těchto malých vavřínových lístečků.
ČOČKA
reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá tím proti únavě a poklesu výkonnosti. Dále čočka posiluje nervy, dodává buňkám železo pro krvetvorbu a zásobuje je kyslíkem. Tahle luštěnina s vysokým obsahem bílkovin pomáhá při obnově vazivové tkáně, povzbuzuje produkci hormonů, je skvělým pomocníkem při onemocnění ledvin a močového měchýře a odvodňuje organismus. Konzumace čočky přispívá k celkové vitalitě člověka a duševní svěžesti. Existuje několik druhů čočky. Tou nejsnadněji stravitelnou je čočka červená. Tento druh se prodává zbavený slupky, která se uvnitř zabarvuje spíše do oranžova, než-li do červena. Výhodou červené čočky je také její rychlá úprava. Není nutné ji dopředu namáčet a uvaří se zhruba do 10ti minut. A navíc – jíte-li čočku na Nový rok, pomůže Vám dokonce vyvarovat se finančnímu strádání v průběhu celého nadcházejícího roku. :)
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato! J Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví. Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak! :)
KURKUMA
je výrazné koření typické žluté barvy, které dodává jídlu šmrnc nejen po stránce chutí, ale také té vizuální. Mimo to je kurkuma úžasným pomocníkem při zánětech a léčbě ran. Navíc může výrazně pomáhat při prevenci určitých druhů rakoviny.  
EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ
je nejkvalitnějším produktem, vyráběným ze zastudena lisovaných, (do 50ti °C ) vypeckovaných, na kaši rozdrcených oliv. Tímto způsobem se zachovávají všechny vitamíny, antioxidanty a některé esenciální oleje. Extra panenský olivový olej neprochází žádnou chemickou úpravou. Jen takto vyrobený olej má nárok používat označení extra panenský. Olivový olej je velmi dobře stravitelný, nezatěžuje organismus, pomáhá snižovat škodlivý LDL cholesterol v krvi, má blahodárný vliv na zažívací trakt a pomáhá snadněji udržet nižší hmotnost těla. Díky vysokému obsahu antioxidantů se jeho konzumace doporučuje coby prevence proti různým druhům rakoviny a revmatoidní artritidě.
 
LÁSKA
  je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí, na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem…  
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.