Tato dědyho slavností dobrůtka nám byla s Kiki servírovaná už před lety, coby malým krasobruslařskám s tím, že by nám kolagen v něm obsažený měl pomoci zregenerovat namáhané klouby. Dnes už však dávno vím, že jíst sulc na klouby či pro zlepšení struktury vlasů je naprostý nesmysl. Kolagen je bílkovina, která se nám v těle, jako každá jiná bílkovina, rozkládá ( katabolizuje ) na malé jednotky, tzv. aminokyseliny, a ty se pak dle potřeby skládají ( anabolizují ) zpět. A to v takovém složení a do těch míst, kde je jich v těle potřeba. Proto je nutné bílkoviny získávat z kvalitních zdrojů. Nejlépe z těch živočišných a nebo správně kombinovat ty rostlinné. Tudíž z hlediska využitelnosti proteinu, není samotný sulc tím naprosto nejvhodnějším. Vybereme-li však správné ingredience, které podomácku vyráběným sulcem zalejeme, vznikne nám jak na řadu bílkovin, tak na celou škálu vitamínů bohatá pochoutka. Tak jako jarním kvítím provoněný, Dědyho lahodný sulc. 🙂

 

Energetická hodnota potraviny na 100g: 222kJ

Bílkoviny: 6g

Sacharidy: 1g, z toho jednoduché cukry: 1g

Tuky: 3g, z toho nasycené masné kyseliny: 1g

Vláknina: 1g

KVĚTOUCÍ JARNÍ SULC PODLE DĚDYHO

KVĚTOUCÍ JARNÍ SULC PODLE DĚDYHO

Ingredience

  • 3 vepřové nožičky
  • 1,5 litru vody
  • 1 cibule
  • Sůl - nejlépe růžová himalájská či mořská obohacená jódeml
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • snítka libečku
  • 250g odtučněného tvarohu
  • 10 plátků kvalitního plátkového sýra
  • 10 křepelčích vajíček či slepičích značených buďto 0 - nosnice chované v souladu s ekologickým zemědělstvím nebo 1 - nosnice ve volném výběhu
  • volitelné: cherry rajčátka, několik kousků nakládaných okurek, papriky, sedminkrásky, bylinky, jarní cibulka apod.
  • LÁSKA❤

Vím co jím?

VEPŘOVÉ NOŽIČKY
se oddělují pod kolenem v zápěstním kloubu nebo zánártí. Obsahují mnoho rosolovitých látek – kolagenu. Mají jen nízký podíl masa. Nožičky slouží k výrobě huspenin, tlačenek a aspiků, lze je i nasolit a udit.
VODA
pitný režim je naprosto neopomenutelnou problematikou v oblasti zdravého životního stylu. Naše tělo je, v závislosti na věku a pohlaví jedince, z téměř 2/3 tvořeno vodou. Voda je součástí každé buňky našeho těla. V průběhu dne, vlivem našeho metabolismu či různých provozovaných aktivit, vodu z našeho těla odvádíme. Voda odchází z našeho těla močí, stolicí či kůží ve formě potu. A proto je životně důležité ji pravidelně doplňovat, aby byly zajištěny správné funkce našeho těla. Denní doporučená dávka pro normálního aktivního jedince je 0,35l / 10kg. To znamená, že vážíte-li 60kg, měli byste denně vypít 2,1 l vody. Řadíte-li se mezi aktivnější jedince, v závislosti na provozované aktivitě byste měli tento příjem pochopitelně navýšit. Ale ani v případě vody se nic nesmí přehánět. Denní příjem tekutin by nikdy neměl překročit 4l. Takovými extrémy bychom totiž přespříliš zatěžovali ledviny a odváděli nezbytné minerální látky močí z těla ven. V krajním případě by dokonce mohlo dojít k takzvané intoxikaci vodou. U takto intoxikovaného jedince dochází k otoku mozku, což může způsobit jeho smrt.
CIBULE
je prevencí infekčních onemocnění, dezinfikuje dutinu nosní, ústní a hltan, posiluje srdce a krevní oběh, sliznice v žaludku a střevech. Dále cibule snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, pomáhá při poruchách prokrvování, zmírňuje žilní potíže, povzbuzuje chuť k jídlu. Příznivě působí na vlasy, pokožku, nehty a nervy.
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato!:) Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví. Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak!:)
BOBKOVÝ LIST
nebo-li vavřín se využívá zejména jako koření. Bobkový list nejenže dokáže skvěle dochutit jídlo, ale navíc obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, jimž se připisuje celá řada léčivých účinků. Vavřín detoxifikuje organismus a zbavuje tělo přebytečných solí. Dále napomáhá trávení, podporuje chuť k jídlu, zmírňuje otoky, má protizánětlivé účinky, zlepšuje prokrvení organismu, podporuje paměť, koncentraci a soustředění. Obklad z odvaru z bobkového listu působí blahodárně na revma a bolavé klouby.
NOVÉ KOŘENÍ
Jde o voňavé bobulky velikosti hrášku, které pocházejí z tropických krajů Ameriky. Působivou látkou tohoto koření je silice pigmentová, která způsobuje palčivou, ale příjemně kořeněnou chuť. Ve vůni, jež dodává patřičnou, specifickou chuť a šmrnc všem pokrmům, se snoubí aroma pepře, hřebíčku, skořice i muškátového ořechu. Co se přínosů pro lidské zdraví týká, nové koření se vyplatí konzumovat pro zvládání a snižování všech forem nervozity, stresu a pocitu vlastního přetížení.
PEPŘ
Jedno z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě, pepř, je v kuchyni naprosto nepostradatelný. Rozlišujeme pepř černý, bílý anebo také zelený. Pepř je považován za přírodní stimulant. V našem těle stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a zlepšuje tak prokrvení orgánů. Mimo jiné také výrazně pomáhá rychle a snadno strávit potravu. Silice v něm obsažené totiž stimulují produkci slin a trávících šťáv, čímž urychlují a usnadňují trávení jídla. Pepř navíc účinně pomáhá při nadýmání, má lehce dezinfekční účinky a je považován za přírodní afrodiziakum. Snížit dávky pepře v potravě by však měli snížit lidé trpící vysokým tlakem a těhotné ženy, pro něž může působit ve větších dávkách toxicky!
LIBEČEK
je kouzelní bylinka, která v sobě nese nespočet benefitů pro lidské zdraví. Jde o vysoce močopudnou rostlinu, která pomáhá při prevenci i léčbě ledvinových kamenů. Obsahuje eukalyptus, který zlepšuje celkový stav plic. Libeček také přispívá ke zlepšení stavu pokožky, je účinným bojovníkem proti akné a vyrážkám a mimo jiné také pomáhá při plynatosti, nadýmání a celkově zklidňuje trávicí trakt. Tato léčivá bylinka nejenže prospěje vašemu zdraví, ale navíc dodá skvělou chuť a šmrnc všem vašim oblíbeným receptům. Využitelné jsou jak listy, tak i kořen, z jehož výluhu připravíte výživný, zdraví prospěšný čaj.
TVAROH
je nezrající sýr získaný kyselým srážením. Jedná se o sraženinu, která vzniká z kravského mléka za působení kyseliny mléčné, či malého množství syřidla. Sráží-li se mléko kyselinou mléčnou, pak nám vznikne tvaroh tvrdý. Pokud však ke sražení použijeme syřidla, získáme měkký tvaroh. Z hlediska zdravého stravování bych doporučila rozhodně odtučněný tvaroh, který je bohatý na kvalitní bílkovinu a neobsahuje téměř žádný tuk. Ten tvarohovým pokrmům následně dodávám z kvalitních rostlinných zdrojů, ( přidáním lněného či extra panenského olivového oleje ) které jsou pro tělo zdravější a lépe využitelné. Tvaroh je pro tělo lehce stravitelný, obsahuje kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Má nízkou energetickou hodnotu, vysoké sytící schopnosti a z nutričního hlediska je velmi hodnotný.
SÝR
Co se sýrů ve zdravém a vyváženém jídelníčku týká, doporučila bych zařadit především cottage. Ten považuji za nejzdravější a z výživového hlediska i nejhodnotnější typ sýra. Pokud jde o tvrdé sýry, doporučuji je do jídelníčku přidávat pouze omezeně, jako zpestření a doplnění potřebných živin a zařazovat raději tvrdé sýry s nižším obsahem tuku ( např. 20 – 30% eidam ). Tučnější tvrdé sýry pak jen opravdu výjimečně, například jednou za čas jako doplněk ke sklence kvalitního vína. Tavené a plísňové sýry pak raději ze stravy vyloučit úplně.
KŘEPELČÍ VEJCE
Vejce, samo o sobě, je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin. Vaječný bílek je považován za takzvanou referenční bílkovinu, což znamená, že obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin ve správném poměru. Proto bílkoviny z vajíčka, jsou ze všech potravin tělem nejlépe využity a vstřebány. Bílkoviny jako takové, jsou nezbytné pro budování, udržení a opravu našich tělesných tkání. Což se týká jak naší pokožky, tak i všech vnitřních orgánů a svalů. Bílkoviny patří mezi hlavní složky imunitního systému a hormonů. Vejce také obsahují barviva lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro zdraví očí a cholin, který je nezbytný pro správnou funkci mozku, nervového a kardiovaskulárního systému. Vejce jsou superzdravou funkční potravinou. Pokud však zařadíte do svého jídelníčku vejce křepelčí, prokážete svému tělu obrovskou službu. Vajíčka od křepelek jsou totiž přímo nutričním zázrakem, obsahujícím dvakrát více vitamínů než ta slepičí. Vyznačují se také velkým množstvím draslíku, železa a fosforu, který přispívá ke zdravému duševnímu vývoji. V křepelčích vajíčkách se nacházejí látky, které přispívají ke zdravé barvě kůže, snížení cholesterolu v krvi, mají antibakteriální vlastnosti a zvyšují imunitu. Konzumace křepelčích vajíček dále napomáhá při anémii, astmatu, migréně, ekzémech, cukrovce či zánětu žaludeční sliznice. Křepelčí vejce zvyšují odolnost organismu vůči radiaci a přispívají k odstraňování radionuklidů z lidského těla a bylo zjištěno, že fosfor v nich obsažený výrazně zvyšuje potenci.
ZELENINA
všeho druhu je základem zdravého a vyváženého jídelníčku. Důležitá je různorodost. Každá barva obsahuje odlišné množství vitamínů a minerálních látek v rozdílném množství. Nejlepší je konzumovat zeleninu čerstvou, nejlépe v bio kvalitě, popřípadě ze své vlastní zahrádky. Výjimkou je například mrkev, významný zdroj betakarotenu, provitaminu, který se v těle mění na vitamín A. Ten z mrkve tělo mnohem lépe zpracuje a využije, je-li mrkvička tepelně upravená. Vždy dbejte na to, zeleninu před konzumací pečlivě umýt. Pakliže ji konzumujete zasyrova, nezapomeňte dochutit kapkou kvalitního rostlinného oleje, který podpoří vstřebatelnost některých vitamínů.
LÁSKA
je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem… :)
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.