Těmito chutnými, měkoučkými placičkami s křupavou kůrkou se zavděčíte každé mlsné návštěvě. A chystáte-li se na víkendový výlet či dovolenou, tyto čočkovo-amarantové buchtičky Vám skvěle poslouží, coby zdravější náhražka za tradiční českou výletní svačinku, jakou je např. chleba se smaženým řízkem. 🙂 Skvělá kombinace jednotlivých ingrediencí zajistí Vašemu tělu vyvážený přísun kvalitních plnohodnotných bílkovin i ostatních živin a také nezbytné vitamíny a minerální látky.

Vychutnejte si placky například v kombinaci s ARAŠÍDOVÝM HUMMUSEM a hranolkami z řapíkatého celeru.

Energetická hodnota potraviny na 100g: 1391kJ

Bílkoviny: 16g

Sacharidy: 41g, z toho jednoduché cukry: 3g

Tuky: 11g, z toho nasycené masné kyseliny: 5g

Vláknina: 6g

ČOČKOVO-AMARANTOVÉ BUCHTIČKY

ČOČKOVO-AMARANTOVÉ BUCHTIČKY

Ingredience

  • 250g červené čočky
  • 150g amarantu
  • ½ hrnku nasekané petrželky
  • Několik snítek čertvého rozmarýnu
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 30g namletých lněných semínek
  • 1 velké slepičí vejce
  • 100g pohankové mouky
  • Hrst nakrájených černých oliv ( volitelné, vřele doporučené )
  • 30g kokosového oleje
  • Sůl - nejlépe růžová himalájská či mořská obohacená jódem
  • Pepř
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 V plastové nádobě rozmixuji lněná semínka s vejcem (či vodou) a nechám chvilku stát stranou, aby se mi bílek pěkně vpil do rozmixovaných semínek.
  2. 2 Čočku a amarant nasypu do hrnce, vařím cca 10 – 15 minut a poté scedím.
  3. 3 Následně smíchám všechny ingredience s vařenou čočkou, amarantem a se směsí vajíček a lněných semínek.
  4. 4 Celou směs rozmixuji tyčovým mixérem dohladka, vmíchám olivy s několika snítkami čerstvého rozmarýnu a peču v troubě předehřáté na 200°C přibližně 20 – 25 minut, až dokud placky pěkně nezezlátnou.
  5. 5 Dobrou chuť! :)

Vím co jím?

ČOČKA
reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá tím proti únavě a poklesu výkonnosti. Dále čočka posiluje nervy, dodává buňkám železo pro krvetvorbu a zásobuje je kyslíkem. Tahle luštěnina s vysokým obsahem bílkovin pomáhá při obnově vazivové tkáně, povzbuzuje produkci hormonů, je skvělým pomocníkem při onemocnění ledvin a močového měchýře a odvodňuje organismus. Konzumace čočky přispívá k celkové vitalitě člověka a duševní svěžesti. A když ji jíte na Nový rok, pomůže vám dokonce vyvarovat se finančnímu strádání v průběhu celého roku. :)
AMARANT
takzvaná nepravá obilovina, jejíž semínka se dají buďto umlít na mouku, využít jako cereálie, naklíčit či upražit. Amarant je extrémně bohatý na bílkoviny ( hlavně lysin ) a vlákninu. Dále zrnka amarantu obsahují železo, hořčík a vápník a také spoustu vitamínů a zdravých rostlinných tuků. Navíc je amarant vhodný pro lidi trpící celiakií, jelikož neobsahuje lepek a působí skvěle jako prevence proti ateroskleróze. Skvalen, nenasycený uhlovodík obsažený v amarantu, snižuje hladinu cholesterolu a účinně pomáhá při léčbě rakoviny i její prevenci. Navíc amarant pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a zvyšovat hladinu inzulínu a tudíž podporovat jeho funkci.
PETRŽEL
obsahuje ve všech svých částech silici, ( Těkavou látku, která se vyznačuje řadou zdravotních benefitů pro lidské tělo a využívá se proto k výrobě léčiv. S její konzumací by se to však nemělo přehánět, působí totiž dráždivě pro kůži i žaludeční sliznici. Silici si v sobě rostliny vytvářejí coby ochranu před býložravci. ) která povzbuzuje zažívací pochody, zvyšuje činnost ledvin, poněkud však dráždí. Lidé se zánětlivými procesy v ledvinách nemají užívat nadměrné dávky, stejně tak těhotné ženy. Petržel  - nať i kořen – pomáhá při močových kamenech, po zánětu prostaty, při menstruačních potížích.
ROZMARÝN
je voňavá bylinka, vyznačující se vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek, která oživí chuť i toho nejnudnějšího jídla. Kromě skvělé chuti, kterou dodá naším pokrmům, s sebou nese také spoustu zdravotních účinků pro naše tělo. Posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat bolesti hlavy a záněty, podporuje růst vlasů a chuť k jídlu.
CIBULE
je prevencí infekčních onemocnění, dezinfikuje dutinu nosní, ústní a hltan, posiluje srdce a krevní oběh, sliznice v žaludku a střevech. Dále cibule snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, pomáhá při poruchách prokrvování, zmírňuje žilní potíže, povzbuzuje chuť k jídlu. Příznivě působí na vlasy, pokožku, nehty a nervy.
ČESNEK
má posilující, čistící a dezinfekční účinky, snižuje krevní tlak, posiluje a upravuje trávení. Je vhodný při nachlazení, katarech hltanu a chronické bronchitidě. Zlepšuje prokrvování, posiluje srdce a krevní oběh, snižuje hladinu tuku v krvi, je prevencí arteriosklerózy a pomáhá při křečových žilách a také zvyšuje schopnost koncentrace. Česnek vložený do úst působí na záněty v dutinách ústní a čelistní, na infikované mandle, bolesti zubů i vnější zánět spojivek. A ještě zbývá vyzdvihnout jeho největší pozitiva: chrání proti upírům a odhání nevítané dotěrné nápadníky…;D
LNĚNÁ SEMÍNKA
se díky svému vysokému obsahu vlákniny, omega 3 mastných kyselin, bílkovin a obrovského spektra vitamínů a minerálních látek, řadí mezi superpotraviny. Omega-3 esenciální masné kyseliny jsou nezbytné pro správné fungování všech procesů v našem těle. Přispívají ke zlepšení imunity, snižují cholesterol v krvi a jejich příjem v potravě je skvělou prevencí proti infarktu a mozkové mrtvici. Dokonce se uvádí, že omega 3 mastné kyseliny chrání před rozvinutím psychických nemocí, například před depresí a schizofrenií. Díky vysokému obsahu vlákniny mají lněná semínka lehce projímavý efekt, což z nich činí ověřeného pomocníka při zácpě. V kontaktu s vodou semínka vytvářejí sliz. Tento sliz na sebe váže škodlivé látky, které následně vyvede z těla ven. Navíc vytváří ochranu v žaludku a ve střevech a chrání tak stěny orgánů a urychluje jejich následnou regeneraci. Lněná semínka výrazně pomáhají při hubnutí. Jejich konzumací dále chráníme kožní tkáně před poškození zářením a udržujeme tak naši pleť mladistvou, zářivou a zdravou. Aby tělo bylo schopno semínka dobře strávit, doporučuji je rozdrtit nebo rozemlít na drobno. Jezte maximálně 2 - 3 lžičky denně, nic se nemá přehánět, ani konzumace superpotravin!;D Do granoly přidávám lněná semínka až po upečení, syrová. Tepelnou úpravou se totiž nejenže snižují jejich nutriční hodnoty, ale pečením se semínka stávají toxickými!!!
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

One thought on “ČOČKOVO-AMARANTOVÉ BUCHTIČKY

  1. Pingback: FITWITHVERO TUŘÍNOVKA – FitWithVero

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.