Tato výborná a osvěžující pochoutka inspirovaná Vietnamskou kuchyní, je doslova nabitá kvalitními, plnohodnotnými bílkovinami a spoustou vitamínů. Poprvé jsem ji připravila letos na podzim k příležitosti další z řady našich tématických párty inspirovaných různými kraji světa. A jelikož se shledala s úspěchem, rozhodla jsem se ji s Vámi sdílet. A tak každý z Vás může na malou chvíli uniknout z reality všedních dnů do sluncem zalitého Vietnamu – alespoň prostřednictvím této dobroty. 🙂

Energetická hodnota potraviny na 100g: 800kJ

Bílkoviny: 13g

Sacharidy: 30g, z toho jednoduché cukry: 3g

Tuky: 2g, z toho nasycené masné kyseliny: 1g

Vláknina: 3g

BÚN BÓ NAM BÓ

BÚN BÓ NAM BÓ Počet porcí: 5

Ingredience

  • 600 g hovězí kýty
  • 3 paličky citronové trávy
  • 400 g nudlí bún
  • 10 stroužků česneku
  • Ledový salát
  • 2 mrkve
  • Hrtka mungo klíčků
  • Hrstka čertvého koriandru
  • 50g nesolených arašídů
  • Rybí omáčka
  • Jablečný ocet
  • Dědyho chilli nebo 1 pálivá paprička
  • Sůl - nejlépe růžová himalájská či mořská obohacená jódem
  • Pepř
  • Troška třtinového cukru
  • Pár kapek olivového oleje
  • Troška kokosového oleje na orestování masa
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 Maso nakrájíme na tenké nudličky a promícháme se 3 lžícemi rybí omáčky, špetkou soli a pepře.
  2. 2 Česnek i citronovou trávu nakrájíme nadrobno a přimícháme k masu.
  3. 3 Takto připravenou směs zakápneme troškou olivového oleje a necháme odpočívat přibližně 2 hodiny v uzavíratelné nádobě v lednici.
  4. 4 Mezitím, co maso odpočívá, vrhneme se na přípravu zbytku pokrmu.
  5. 5 Nudlebún namočíme do studené vody a necháme cca hodinu změknout.
  6. 6 Propláchnutý ledový salát a mrkev nakrájíme na tenké nudličky.
  7. 7 Syrové arašídy opražíme na sucho na pánvi a následně rozmixujeme pomocí tyčového mixéru či v hmoždíři na drobné kousíčky.
  8. 8 Zálivku do salátu připravíme tak, že na trošce kokosového oleje orestujeme nadrobno nakrájený česnek. Jakmile začne lehce zlátnout, přilijeme do hrnku předem namíchanou směs cukru, octa, rybí omáčky a vody ( to vše v poměru 1:2:4:8 ) a krátce povaříme.
  9. 9 Omáčku dle potřeby dochutíme dědyho chilli či nadrobno nasekanou pálivou papričkou.
  10. 10 Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu s nudlemi k varu.
  11. 11 Zakápneme troškou olivového oleje a vaříme nudle cca 2 minuty.
  12. 12 Vařené nudle scedíme a propláchneme studenou vodou.
  13. 13 Na pánvi s troškou kokosového oleje ( možná ještě vhodnější by bylo použít ghí ) orestujeme naložené hovězí maso.
  14. 14 Do misky vložíme směs ledového salátu, mrkve, bylinek a mungo klíčků a pečlivě promícháme s připravenou zálivkou.
  15. 15 Salát poklademe z jedné poloviny nudlemi a z té druhé hotovým hovězím masem.
  16. 16 A můžeme servírovat. Dobrou chuť! :)

Vím co jím?

 
HOVĚZÍ MASO
je zdrojem plnohodnotných bílkovin, což znamená, že je v něm obsaženo všech 8 esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže samo syntetizovat, tudíž je musí přijímat v potravě. V hovězím nalezneme také velké množství železa, které je pro tělo využitelné mnohem lépe, než-li z potravin rostlinného původu a notnou dávku vitamínu B2. Zdravý a vyvážený jídelníček by rozhodně měl hovězí maso zahrnovat, avšak je nutné vybírat co nejlibovější kusy. Tedy panenskou svíčkovou, roštěnec, plec anebo kýtu. Platí totiž, že tam kde je pohyb, tuk nemá žádnou šanci. Tudíž vyznavači zdravého životního stylu musí například na takový bůček zapomenout. Ačkoliv někteří masožravci by si libový hovězí steak dokázali na svém talíři představit klidně denně, já bych rozhodně nedoporučovala to s jeho konzumací přehánět. Hovězí maso není, na rozdíl od ryb či kuřete, pro tělo snadno stravitelné a častou konzumací tedy výrazně zatěžujete trávicí trakt. Vysoká spotřeba hovězího masa může vést až k rakovině tlustého střeva. Pozor bychom si měli dávat také na připálené steaky, dále například na zasyrova servírované masné pochoutky a jak již bylo zmíněno tukem prorostlé kusy masa. Takto servírované hovězí maso neprokáže našemu tělu žádnou službu, ale naopak nás může do budoucna ohrozit nemocemi jako je infarkt myokardu, mozková mrtvice, rakovina či salmonelóza.
CITRÓNOVÁ TRÁVA
je travina pocházející z Jižní Indie a Cejlonu, která se pro svou úžasnou citronovou chuť a vůni, využívá zejména v asijské kuchyni. Citrónová tráva skvěle uklidňuje podrážděné nervy, pomáhá snížit horečku, snižuje cholesterol a zvyšuje schopnost soustředění. Navíc se tato travina dá skvěle využít při detoxifikaci těla. Pomáhá totiž při odstraňování odpadních látek z jater, močového měchýře a ledvin a uklidňuje žaludek při podráždění. Ačkoliv se nejedná o cenově nejdostupnější potravinu, vyplatí se ji alespoň vyzkoušet. Zejména při přípravě autentických asijských pokrmů, jejichž chuť velice pozitivně ovlivní.
NUDLE BÚN
jsou pro tělo velmi snadno stravitelné, podobně jako bílá rýže a příprava Vám také mnoho času nezabere. Avšak z hlediska výživových hodnot jde více méně jen o prázdné kalorie. Neuškodí, ani nijak zvláště neprospějí. Samy o sobě mají také dost vysoký glykemický index, což znamená, že Vás neudrží nasycené na dlouho a navíc rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. Avšak coby příloha k pestrému pokrmu neurazí. Každopádně doporučuji do jídelníčku častěji zahrnout raději komplexní sacharidy s nižším glykemickým indexem a větším obsahem vlákniny, jako je například červená rýže, pohanka, quinoa či celozrnné těstoviny.
ČESNEK
má posilující, čistící a dezinfekční účinky, snižuje krevní tlak, posiluje a upravuje trávení. Je vhodný při nachlazení, katarech hltanu a chronické bronchitidě. Zlepšuje prokrvování, posiluje srdce a krevní oběh, snižuje hladinu tuku v krvi, je prevencí arteriosklerózy a pomáhá při křečových žilách a také zvyšuje schopnost koncentrace. Česnek vložený do úst působí na záněty v dutinách ústní a čelistní, na infikované mandle, bolesti zubů i vnější zánět spojivek. A ještě zbývá vyzdvihnout jeho největší pozitiva: chrání proti upírům a odhání nevítané dotěrné nápadníky…:D
LEDOVÝ SALÁT
je nabitý řadou vitamínů, jako A, C, E, K, B1, 2 , 6 a 9 -tedy kyselinou listovou, minerálními látkami a antioxidanty, které tělu pomáhají v boji s volnými radikály. Vysoký podíl vitamínu K zajišťuje správnou krevní srážlivost a tvorbu kostí. Obsahuje látku lactucin, která pomáhá mírnit stres, uklidňuje nervy, a pomáhá při usnutí. Ledový / baby salát snadno zasytí, má vysoký obsah vlákniny a přitom dodá jen velmi málo kalorií.  
MRKEV
je především bohatým zdrojem betakarotenu, provitaminu, který se v těle mění na vitamín A. Právě vitamín A se podílí na zajištění kvality našeho zraku a také ochraně buněk proti virům a bakteriím. Mrkev dále obsahuje také značné množství selenu, který se výrazně podílí na správné funkci imunitního systému. Tato křupavá, nasládlá zásobárna vitamínů se na rozdíl od většiny zeleniny doporučuje konzumovat vařená. Mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, které v těle komplikují přeměnu betakarotenu na vitamin A. Povařením mrkve stěny mrkve povolí a zakápneme-li mrkvičku troškou kvalitního rostlinného oleje, dokáže náš organismus přeměnit betakaroten ještě efektivněji.  
MUNGO FAZOLE / MUNGO KLÍČKY
se vyznačují vysokým podílem vitamínů a proteinů a jsou excelentním zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny. Pomáhají snižovat cholesterol v krvi, posilují srdce a svaly, omlazují organismus a zlepšují kvalitu pokožky. Působí také jako skvělá prevence osteoporózy a výrazně posilují nervovou soustavu. Oproti fazolím jsou klíčky mnohem vhodnější pro ty, kteří po konzumaci luštěnin trpí nadýmáním, jelikož klíčením se ničí obalová vrsta fazolí, která způsobuje ve střevě nadýmání tím, že se rozkládá.
ARAŠÍDY /ARAŠÍDOVÉ MÁSLO
ačkoliv Vás arašídy či z něj vyrobené burákové máslo může zaskočit vysokým obsahem tuků a kalorií, nenechte se odradit! Přestože některé ( nezdravé ) druhy tuků patří mezi naše největší nepřátele, bez těch zdravých a tělu prospěšných, se nedá žít. A v našem světě zdravých potravin jich najdeme celou širokou škálu. Arašídové máslo, spolu se semínky, ořechy a mým milovaných avokádem, jím kraluje. Je složeno převážně ze zdravých tuků a je jedním z nejskvělejších zdrojů bílkovin - obsahuje jich celých 25%! Dále je úžasným zdrojem spousty vitamínů, minerálů a koenzymu Q 10, jež přispívá k udržování mladistvého vzhledu.:) V jídelníčku sportovců a zdravou stravou posedlých nadšenců tento skvost nesmí chybět. Burákové máslo, díky vysokému obsahu bílkoviny, pomáhá při tvorbě a udržování svalové hmoty. Snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny tlustého střeva, Alzheimerovy choroby a žlučníkových kamenů. Při výběru burákového másla v obchodě však nezapomínejte pročíst etiketu. Kupujte pouze máslo obsahující 100% arašídů, bez přidaného cukru, soli či palmového oleje! A na závěr potěšující tip pro ty, kteří neradi zaléhají do peřin s kručícím žaludkem. Burákové máslo je úžasná "předpostelová" svačinka, která pomůže v průběhu noci zpomalit trávení a udržuje tak odbourávání svalů na uzdě. Navíc usínání s kručícím žaludkem, stejně tak jako zalehání přejedený, může mít neblahý dopad na kvalitu vašeho spánku. Takže pamatujte: Jedna lžička burákového másla před spaním a budete chrnět jako dudek!
JAPONSKÁ RYBÍ OMÁČKA
je jednou ze základních surovin v asijské kuchyni. Vyrábí se z fermentovaných ančoviček a slouží nám k ochucení pokrmů, především tak, jako sůl. Ančovičky se suší v dřevěných boxech naložené do soli a stlačováním pak produkují kýženou tekutinu. Ještě před uložením do lahviček projde omáčka varem a tím se eliminuje riziko jakýchkoliv nežádoucích bakterií. Nejkvalitnější z řady prodávaných rybích omáček je jednoznačně značka Squid, vyráběná opravdu pouze z ančoviček, a to fermentovaním po dobu 18 měsíců.
CHILLI
jsou, především díky svým léčebným účinkům, jedním z nejpopulárnějšího koření. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C a obsahují spoustu antioxidantů, flavonoidů. Navíc v nich nalezneme celou řadu chemických sloučenin rostlinného původu, které jsou známé svou prevencí proti nemocím a podporou zdraví a odolnosti organismu. Alkaloid kapsaicin, obsažený v chilli papričkách má antibakteriální, antikarcinogenní, analgetické a antidiabetické vlastnosti. Právě kapsaicin dodává chilli jejich silný, štiplavý a pikantní charakter. Chilli papričky jsou užitečným pomocníkem při hubnutí. Teplo, jež se nashromáždí ve Vašem těle po jejich pozření, vyžaduje energii a ta následně spaluje kalorie. Mimo jiné rovněž výrazně pomáhají snížit cholesterol v krvi.
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato!:) Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví. Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak!:)
PEPŘ
Jedno z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě, pepř, je v kuchyni naprosto nepostradatelný. Rozlišujeme pepř černý, bílý anebo také zelený. Pepř je považován za přírodní stimulant. V našem těle stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a zlepšuje tak prokrvení orgánů. Mimo jiné také výrazně pomáhá rychle a snadno strávit potravu. Silice v něm obsažené totiž stimulují produkci slin a trávících šťáv, čímž urychlují a usnadňují trávení jídla. Pepř navíc účinně pomáhá při nadýmání, má lehce dezinfekční účinky a je považován za přírodní afrodiziakum. Snížit dávky pepře v potravě by však měli snížit lidé trpící vysokým tlakem a těhotné ženy, pro něž může působit ve větších dávkách toxicky!
EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ
je nejkvalitnějším produktem, vyráběným ze zastudena lisovaných, (do 50ti °C ) vypeckovaných, na kaši rozdrcených oliv. Tímto způsobem se zachovávají všechny vitamíny, antioxidanty a některé esenciální oleje. Extra panenský olivový olej neprochází žádnou chemickou úpravou. Jen takto vyrobený olej má nárok používat označení extra panenský. Olivový olej je velmi dobře stravitelný, nezatěžuje organismus, pomáhá snižovat škodlivý LDL cholesterol v krvi, má blahodárný vliv na zažívací trakt a pomáhá snadněji udržet nižší hmotnost těla. Díky vysokému obsahu antioxidantů se jeho konzumace doporučuje coby prevence proti různým druhům rakoviny a revmatoidní artritidě.
KOKOSOVÝ OLEJ
představuje jednu z mých nejmilovanějších superpotravin, bez které už jednoduše nemohu existovat. Používám jej nejen v kuchyni, ale také namísto tělového krému, kondicionéru do vlasů, jako odstraňovač řasenky, na suché paty, na podrážděnou pokožku po holení anebo jako skvělého pomocníka při hojení ran. Panenský kokosový olej poskytuje nespočetné množství benefitů pro naše zdraví. Pomáhá při trávení, podporuje imunitu, urychluje metabolismus, zpomaluje stárnutí kůže a zlepšuje paměť. Dále pomáhá vstřebávat vápník ze stravy a tak je skvělým pomocníkem při udržování zdravých zubů a kostí. Aby se vám dostalo všech těchto úžasných zdravotních benefitů, které kokosový olej poskytuje, nezapomeňte opět pozorně pročítat etiketu. Dbejte, aby váš kokosový olej byl vyroben šetrnou metodou mokrého mletí nebo rychlého sušení. Dalším důležitým faktorem je, aby byl olej vyráběn z tzv. non-copry, tedy z čerstvého kokosu.
LÁSKA
je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem… :)  
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.