Na letošním lednovém mysliveckém plese se mi navzdory mému neskromnému přání vyhrát divočáka, podařilo získat alespoň cenu útěchy, tedy čertvě ulovenou bažantici. Mé prvotní nadšení značně pokleslo, když jsem si následujícího dne uvědomila, že bažantici bude před kuchyňskou úpravou ještě třeba oškubat. Jelikož jsem toho času byla poměrně dost časově vytížená, na zdlouhavé škubání nebyl rozhodně čas. Nezbývalo tedy, než najet na youtube a dle podrobného, videem doprovázeného návodu bažanta stáhnout. To vše samozřejmě po týdnu zrání. Maso čertvě uloveného bažanta je tuhé, ke konzumaci nevhodné.

Jelikož každé jídlo chutná mnohem lépe, máte-li s kým se o něj podělit, pozvala jsem Kiki a Bety na „bažantí hody“. Ačkoliv mi moje drahé kamarádky tvrdily, že z malé bažantice se sotva nají jeden člověk, uvrdila jsem je v tom, že můj pokrm bohatě uspokojí bříška nás všech. Libové masíčko z mladé bažantice jsem nastavila batáty a žampiony a celému pokrmu dodala úžasnou vůni za pomoci rozmarýnu. Holky se po takto nakombinovaných ingrediencích oblizovaly až za ušima a dokonce nám zbyla ještě malá porcička pro Kikoušovo manžela. Takže výhra se nakonec bohatě vyplatila a už teď se s holkama těšíme, jakého zvířouše vyhrajeme napřesrok. 🙂

Energetická hodnota potraviny na 100g: 374kJ

Bílkoviny: 8g

Sacharidy: 9g, z toho jednoduché cukry: 2g

Tuky: 2g, z toho nasycené masné kyseliny: 1g

Vláknina: 2g

BAŽANT NA ŽAMPIONECH S BATÁTY

BAŽANT NA ŽAMPIONECH S BATÁTY Počet porcí: 2 - 3

Ingredience

  • 250g bažanta nakrájeného na kostičky
  • 50g žluté cibule
  • 250g nakrájených žampionů
  • 300g batátů
  • 3 stroužky česneku
  • Několik snítek čerstvého rozmarýnu
  • Špetka skořice
  • Sůl - nejlépe růžová himalájská či mořská obohacená jódem
  • Pepř
  • 10g másla ghí ( 1 PL )
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 Batáty nakrájíme na tenké poloviční plátky, potřeme je troškou ghí máslem a ochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a špetkou skořice.
  2. 2 Poté pečeme v troubě předehřáté na 200°C přibližně 25 - 30 minut až dokud nám nezačnou měknout a lehce zlátnout.
  3. 3 Na pánvi rozehřejeme ghí máslo a zlehka na něm restujeme nahrubo nakrájenou cibulku dokud mírně nezezlátne.
  4. 4 Poté přidáme kousky osoleného a opepřeného bažanta.
  5. 5 Zlehka smažíme až dokud není bažant téměř vařený.
  6. 6 Přidáme žampiony a chvíli restujeme spolu s masem.
  7. 7 Na závěr vmícháme hotové batáty, přidáme snítky čerstvého rozmarýnu a dle chuti osolíme a opepříme.
  8. 8 A můžeme servírovat. Dobrou chuť.

Vím co jím?

BAŽANT
obsahuje plnohodnotné živočišné bílkoviny, má méně tuku a je bohatý na minerály (hořčík, vápník, železo, mangan) a vitamíny (B1, B2, PP, B6, K a kyselinu listovou). V bažantím tuku nalezneme nejen nasycené, ale také zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Také jeho svalovina znamená pro lidský organismus značný nutriční přínos. Bažantí maso je nejchutnější od listopadu do ledna, tedy v lovné sezóně. Měkčí a lahodnější maso poskytne spíše bažantí slípka, než-li o poznání tužší kohout. Nejlépe chutnají mladší, maximálně rok staré bažantice. Bažanta se doporučuje konzumovat přibližně 6 – 10 dnů po ulovení. Je třeba maso nechat vyzrát, jelikož svalový kolagen se při tepelné úpravě pomaleji rozkládá. Mělo by se tak dít v teplotě kolem bodu mrazu a za dobrého přístupu vzduchu. Při mrazu může být zrání delší, při teplotách nad nulou je nutné bažanta zpracovat co nejdříve. Pokud však bažant zůstane viset moc dlouho, vystoupí mu hrudní a pánevní kosti, což signalizuje, že maso přeschlo a nebude šťavnaté. Nejzdravější formou úpravy bažantího masa je pečení v alobalu či vaření v páře.  
CIBULE
je prevencí infekčních onemocnění, dezinfikuje dutinu nosní, ústní a hltan, posiluje srdce a krevní oběh, sliznice v žaludku a střevech. Dále cibule snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, pomáhá při poruchách prokrvování, zmírňuje žilní potíže, povzbuzuje chuť k jídlu. Příznivě působí na vlasy, pokožku, nehty a nervy.
ŽAMPIONY
Jsou sytou pochoutkou, vyznačující se nízkou energetickou hodnotou, tudíž se skvěle hodí do redukčního jídelníčku. To vše však pouze za předpokladu, že je nesmažíme, ale pečeme v troubě či dusíme se zeleninou. Žampiony jsou vhodnou potravinou také pro diabetiky, a to především z toho důvodu, že jejich konzumace údajně snižuje potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy. A tím nejlepším na těchto zdravých a chutných houbičkách je snadná úprava. Dají se zakomponovat do téměř jakéhokoliv slaného pokrmu. Skvělé jsou hlavně pro vegetariány, kteří ve stravě přijímají podstatně více sacharidů. Těch najdeme v žampionech v porovnání s ostatními potravinami rostlinného původu minimum.
BATÁTY
obsahují velké množství vitaminu A, který se v těle mění na beta karoten. Ten napomáhá kůži zůstat čistá, vlasům zůstat zářivé a zdravé, aktivuje imunitní systém a především zlepšuje náš zrak. Batát obsahuje mnohem větší množství antioxidantů než bílý brambor a má nízký GI, tudíž po jeho konzumaci zůstaneme déle nasyceni. Tato vitamíny nabitá superpotravina dokáže spoustu dalších zázraků. A to například zlepšit naši náladu, ochránit tělo před srdečním onemocněním či dokonce pomoci při léčbě rakoviny. Ale jeho největším benefitem bezesporu zůstává jeho úžasná nasládlá chuť, která činí skvělou ingrediencí jak do slaných pokrmů, tak i do dezertů.  
ČESNEK
má posilující, čistící a dezinfekční účinky, snižuje krevní tlak, posiluje a upravuje trávení. Je vhodný při nachlazení, katarech hltanu a chronické bronchitidě. Zlepšuje prokrvování, posiluje srdce a krevní oběh, snižuje hladinu tuku v krvi, je prevencí arteriosklerózy a pomáhá při křečových žilách a také zvyšuje schopnost koncentrace. Česnek vložený do úst působí na záněty v dutinách ústní a čelistní, na infikované mandle, bolesti zubů i vnější zánět spojivek. A ještě zbývá vyzdvihnout jeho největší pozitiva: chrání proti upírům a odhání nevítané dotěrné nápadníky…;D  
ROZMARÝN
je voňavá bylinka, vyznačující se vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek, která oživí chuť i toho nejnudnějšího jídla. Kromě skvělé chuti, kterou dodá naším pokrmům, s sebou nese také spoustu zdravotních účinků pro naše tělo. Posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat bolesti hlavy a záněty, podporuje růst vlasů a chuť k jídlu.
SKOŘICE
je populární koření považované za přírodní medicínu mající blahodárné účinky na organismus. Skořice odstraňuje bolesti svalů a kloubů, pomáhá účinně bojovat proti revmatu, infekci a dokonce také celulitidě. V kombinaci s medem pomáhá vyléčit chřipku či angínu a je skvělým pomocníkem při nachlazení a kašli. Kromě jiného pomáhá skořice zlepšit paměť a koncentraci. Připisují se jí také léčivé účinky při onemocnění rakovinou. Skořice má schopnost zastavit rozšiřování nežádoucích rakovinových buněk tím, že k nádoru nepustí dostatek živin a kyslíku. Toto voňavé tmavě-hnědé koření navíc pomáhá zmírňovat menstruační potíže, ředí krev a pomáhá lidem trpícím na na studené ruce a nohy.    
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato!:) Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví. Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak!
PEPŘ
Jedno z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě, pepř, je v kuchyni naprosto nepostradatelný. Rozlišujeme pepř černý, bílý anebo také zelený. Pepř je považován za přírodní stimulant. V našem těle stimuluje krevní oběh, zvedá krevní tlak a zlepšuje tak prokrvení orgánů. Mimo jiné také výrazně pomáhá rychle a snadno strávit potravu. Silice v něm obsažené totiž stimulují produkci slin a trávících šťáv, čímž urychlují a usnadňují trávení jídla. Pepř navíc účinně pomáhá při nadýmání, má lehce dezinfekční účinky a je považován za přírodní afrodiziakum. Snížit dávky pepře v potravě by však měli snížit lidé trpící vysokým tlakem a těhotné ženy, pro něž může působit ve větších dávkách toxicky!  
LÁSKA
je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaše jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem…  
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.