Tento známý dezert, vytvořený z pro něj celkem netypických surovin, vznikl po sérii několika neúspěšných pokusů o jeho zdravější verzi. A to vše ve snaze dokázat mým kolegům z kuchyně, že i jejich rafinovanými cukry a kilogramy másla nabité brownies se dá úpeci zdravěji. A co do chuti, bude stále výtečné. Poté, co jsem vyhořela na fazolovém brownies i verzi z červené řepy, rozhodla jsem se to do třetice vyzkoušet se sladkými brambory – batáty. A ono to vyšlo! Dokonce i mrzout, šéfkuchař Rafíto si šmakoval. Tak snad bude chutnat i Vám! Doporučiji jej servírovat s některou z mojich oblíbených PROBIOTICKÝCH ZMRZLIN.:)

 

Energetická hodnota potraviny na 100g: 1082kJ

Bílkoviny: 4g

Sacharidy: 34g,  z toho jednoduché cukry: 15g

Tuky: 13g,  z toho nasycené masné kyseliny: 4g,

Vláknina: 5g

 

BATÁTOVÉ BROWNIES

BATÁTOVÉ BROWNIES

Ingredience

  • 400g oloupaných batátů
  • 100g pekanových ořechů
  • 120g datlí
  • 100g pohankové nebo čirokové mouky
  • 4 lžíce organického nepraženého kakaa
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 – 3 lžíce javorového sirupu
  • špetka soli - nejlépe růžové himalájské či mořské, obohacené jódem
  • LÁSKA❤

Postup

  1. 1 Oloupané a na kostičky nakrájené batáty vaříme ve vroucí vodě, dokud nezměknou tak, že se skoro rozpadají. Poté scedíme a necháme vychladnout.
  2. 2 Datle necháme zhruba 10 – 15 minut namočené ve vodě, aby změkly a snadněji se rozmixovaly.
  3. 3 Pekanové ořechy nasypeme do mixéru a rozmixujeme nahrubo, tak abychom v brownies cítili kousky ořechů.
  4. 4 Přidáme nejprve datle a znovu mixujeme, následně batáty, kakao pohankovou mouku, kokosový olej a sirup dle chuti a špetku soli. Celou směs mixujeme až dokud se nám kompletně nespojí.
  5. 5 Pečeme v troubě předehřáté na 190°C přibližně 20 minut. Že je brownies hotové zjistíme tak, že doprostřed píchneme vidličkou a vytáhneme ji téměř čistou.
  6. 6 Poté co brownies trošku vychladne, nakrájíme jej na kostičky a můžeme servírovat.
  7. 7 Dobrou chuť! :)

Vím co jím?

BATÁTY
obsahují velké množství vitaminu A, který se v těle mění na beta karoten. Ten napomáhá k udržení čisté kůže, zářivých a zdravých vlasů. Vitamín A také aktivuje imunitní systém a především zlepšuje náš zrak. Batát obsahuje mnohem větší množství antioxidantů než bílý brambor a má také nižší glykemický index, tudíž po jeho konzumaci zůstaneme déle nasyceni. Tato vitamíny nabitá superpotravina dokáže spoustu dalších zázraků. A to například zlepšit naši náladu, ochránit tělo před srdečním onemocněním či dokonce pomoci při prevenci rakoviny. Ale jeho největším benefitem bezesporu zůstává jeho úžasná nasládlá chuť, která jej činí skvělou ingrediencí jak do slaných pokrmů, tak i do dezertů.
PEKANOVÉ OŘECHY
Oříšky jemné máslové chuti, které svým vzhledem připomínající ořechy vlašské. Skvělé využití v nich nacházím především pro mé dezerty a sladké ovocné saláty. Skvělou kombinaci však tvoří také s pečenou dýní a kozím či plísňovým sýrem. Pekanové ořechy patří mezi 15 potravin obsahujích nejvíce antioxidantů vůbec. Tyto úžasné a chutné ořechy, nabité řadou vitamínů, minerálů a značným množství bílkoviny a vlákniny, podporují a urychlují trávení, vyprazdňování, a odstraňují z těla cholesterol. Navíc výrazně posilují imunitu, detoxikují organismus, zklidňují nervový systém a výrazně pomáhají s hubnutím. A díky své typické jemně oříškové a nasládlé chuti jsou první věcí, po které sáhnu, když mě honí mlsná. Třeba jen tak s nastrouhaným jablíčkem, skořicí a kapkou javorového sirupu, mňami!:)
DATLE
podporují mentální svěžest, čilost a schopnost soustředění, aktivují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách, napomáhají usínání a dobrému spánku. A v kuchyni poslouží jako skvělé a zdravé sladidlo do všech raw dezertů či snídaňové kaše.
 
POHANKA
Pohanka je důležitá funkční potravina. Pyšní se vysokou biologickou hodnotou a je nabitá množstvím nutričních hodnot, vitamínů, antioxidantů a cenných flavonoidů. Doporučuje se lidem trpícím jaterním onemocněním, hyperglykémií a také celiakům. Pohanka účinně pomáhá snížit tlak a cholesterol. Díky vysokému obsahu vlákniny se doporučuje při problémech se zácpou a je účinným bojovníkem proti obezitě a žlučovým kamenům. Tato zázračná plodina nadále pomáhá snižovat riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou, rakovinu prostaty, pomáhá k oddálení šedého zákalu a podstatně přispívá ke zlepšení imunitního systému. Díky vysokému obsahu účinného antioxidantu rutinu, konzumací pohanky výrazně přispíváte ke zdraví cév a srdce.
ORGANICKÉ NEPRAŽENÉ KAKAO
obsahuje nejvyšší koncentraci antioxidantů ze všech známých potravin na celém světě. Pro představu: Na váhu obsahuje kakao mnohem více antioxidantů, než známé zdraví prospěšné potraviny, jako je například červená řepa, borůvky, či kustovnice. Kakao je vytvářeno z kakaových bobů, které jsou doslova nabity množstvím vitamínů, především vitamínu C, minerálních látek, jako je železo, chrom, mangan, zinek, či hořčík a celou řadou antioxidantů. Abychom vytěžili maximum z jeho úžasných schopností a přínosů pro naše zdraví, měli bychom kakao konzumovat v přírodní nepražené formě. Je totiž třeba si uvědomit, že technickým zpracováním kakao přichází o spoustu svých užitečných vlastností. A jak tedy konkrétně konzumací kakaa prospějeme svému zdraví? Kakao pomáhá regulovat hladinu krevního cukru v krvi, správně okysličovat krev a dostává tělo do celkové rovnováhy. Dále napomáhá k udržení správnou funkci imunitního systému, jater, slinivky, pohlavních orgánů a také kůže.
 
KOKOSOVÝ OLEJ
představuje jednu z mých nejmilovanějších superpotravin, bez které už jednoduše nemohu existovat. Používám jej nejen v kuchyni, ale také namísto tělového krému, kondicionéru do vlasů, jako odstraňovač řasenky, na suché paty, na podrážděnou pokožku po holení a nebo jako skvělého pomocníka při hojení ran. Panenský kokosový olej poskytuje nespočetné množství benefitů pro naše zdraví. Pomáhá při trávení, podporuje imunitu, urychluje metabolismus, zpomaluje stárnutí kůže a zlepšuje paměť. Dále pomáhá vstřebávat vápník ze stravy a tak je skvělým pomocníkem při udržování zdravých zubů a kostí. Aby se vám dostalo všech těchto úžasných zdravotních benefitů, které kokosový olej poskytuje, nezapomeňte opět pozorně pročítat etiketu. Dbejte, aby váš kokosový olej byl vždy za studena lisovaný.
 
JAVOROVÝ SIRUP
se získává zahuštěním mízy cukrového javoru. Obsahuje z větší části sacharózu, v menší míře pak také glukózu a fruktózu. Dále v něm nalezneme řadu minerálů, jež podporují imunitu a obranyschopnost těla. Navíc v sobě ukrývá 54 prospěšných sloučenin. Některé z nich mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a pomáhají tak chránit tělo proti rakovině, cukrovce a bakteriálním onemocněním. Čím je sirup řidší a světlejší, tím je kvalitnější. Co se týče kvality, při výrobě se známkuje velkými písmeny, A, B, C nebo D. Nejvyšší kvalitou se pak pyšní sirup s označením Grade A, chuťově nejjemnější a nejsvětlejší druh. Javorový sirup oplývá celou řadou cenných léčebných účinků. Pomáhá při detoxikaci organismu a používá se jako podpůrný prostředek při nejrůznějších čisticích kúrách.
 
RŮŽOVÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
představuje jednu z nejdůležitějších složek naší potravy a v kuchyni je nepostradatelná. Už princezna Maruška věděla, že sůl je nad zlato!:) Bohužel běžná stolní sůl, kterou obvykle používáme, bývá většinou vysoce rafinovaná. Je to téměř čistý chlorid sodný, často s přidanými chemikáliemi. Mým zlatem v kuchyni se tudíž stala himalájská růžová sůl, která má neuvěřitelné přínosy pro naše zdraví. Himalájská růžová sůl obsahuje 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Typické růžové zbarvení je důsledkem malého množství oxidu železa. Himalájská sůl neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva, jedná se o naprosto přirozeně se vyskytující substanci. A pro naše tělo představuje velkou spoustu benefitů. Himalájská sůl kontroluje hladinu vody v těle, reguluje krevní tlak, pomáhá absorbovat živiny v zažívacím traktu a tímto způsobem dodává tělu potřebnou energii, vyrovnává pH v těle, zajišťuje zdraví cév, sílu kostí a fungování dýchací soustavy, předchází křečím ve svalech, vyživuje ledviny a žlučník, podporuje zdravý spánek, oddaluje příznaky stárnutí a podporuje libido. Dostatečně motivující výčet pro výměnu škodlivé stolní soli za tento blahodárný růžový zázrak! :)
LÁSKA
je nejdůležitější ingrediencí pro jeden každý z našich receptů. Pečete a vaříte-li s nechutí na Vašem pokrmu se to vždy negativně odrazí. Chcete-li tedy potěšit své blízké a vychutnat si spolu s nimi Vámi připravený pokrm, nikdy nezapomeňte přidat tuto ingredienci. Potom už nezáleží na tom, jak jednoduché a levné ingredience použijete, s alespoň malou špetkou lásky bude Vaši jídlo vždy chutnat mnohem lépe. A pozor, platí tady jedno zaručené pravidlo: Čím víc lásky přidáte, tím víc ji obdržíte. Tudíž touto ingrediencí není radno šetřit. Každý přeci ví, že láska prochází žaludkem…          
Buďte první, kdo ohodnotí tento recept vložením komentáře!
Vytisknout

Děkujeme za vytisknutí receptu.

Najít více receptů k http://fitwithvero.cz

Leave a Reply

Děkujeme za hlasování! Prosím, vložte svůj komentář k potvrzení svého hlasu.